Kultura     | 08.03.2019. 12:09 |

Izložba fotografija Mladena Pikulića u galeriji Jelićeva

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 8. marta (FENA) - Bosanskohercegovački fotograf sa dugogodišnjom holandskom adresom Mladen Pikulić u sarajevskoj Foto galeriji Jelićeva predstavit će se izložbom fotografija "Identity", koja će biti otvorena 9. marta.

Pikulić je istakao na najavnoj pres konferenciji da se temom identiteta bavi od devedesetih godina, tačnije od raspada SFRJ. Ovo pitanje je, naglašava, u međuvremenu postalo globalno pitanje miliona pojedinaca, a ne samo ljudi na Balkanu, te izložba za cilj ima potaknuti ljude na razmišljanje i ponuditi neke odgovore.

- Devetnaesti vijek je bio vijek formiranja i osvještavanja nacija, a dvadeset i prvi je vijek osvještavanja pojedinaca - rekao je Pikulić.

On je istakao da mu je čast što izlaže u Foto galeriji Centra kulture i mladih, između ostalog jer je to jedna od rijetkih foto galerija, a i zbog profesionalnosti.

Voditelj te galerije fotograf Dženat Dreković navodi da je za ovu mladu galeriju također bitno pitanje identiteta, jer kroz identitet fotografa i galerija dobija vlastiti identitet.

Dreković je također najavio da će se Foto galeriji iduće sedmice biti organizovani okrugli stolovi, razgovori sa mladim potencijalnim fotografima o ulozi fotografije.

Mladen Pikulić je bh. fotograf koji je sve do 1994. godine "bilježio" sarajevski društveni život i svoje sugrađane, a posljednje 22 godine fotografiše Holanđane, njihovu svakodnevnicu i okruženje. Dobitnik je brojnih međunarodnih nagrada i priznanja.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Izložba Apologija erosa Almina Zrne otvara se sutra u Foto galeriji Jelićeva

Otvorena Foto galerija u Centru kulture i mladih Općine Centar

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo