Bosna i Hercegovina     | 08.03.2019. 07:19 |

Kampanja 'Ne samo danas' skreće pažnju na problem nasilja nad ženama

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. marta (FENA) - "Ne samo danas" naziv je javne kampanje koju implementiraju mladi Asocijacije XY povodom obilježavanja 8. marta, Međunarodnog dana žena, a jedan njen dio bit će održan danas na Trgu djece Sarajeva.

Cilj jeste skretanje pažnje javnosti na društveni problem nasilja prema ženama koji bi trebao da je u fokusu svih 365 dana u godini. Kampanja se sastoji iz dva dijela i to online kampanje koja je počela 1. marta na društvenim mrežama Asocijacije XY - Facebooku i Instagramu i ulične akcije koja će biti održana na Dan žena - 8. marta na Trgu djece Sarajeva.

Koordinator za mlade Asocijacije XY Amer Džekman ističe da se kampanjom želi skrenuti pažnja javnosti na stvarne potrebe žena tokom cijele godine, a podrazumijevaju bolje i ravnopravnije društvo bez nasilja i diskriminacije.

- Našim majkama, sestrama, djevojkama, prijateljicama nije dovoljan jedan cvijet ili poklon na ovaj datum kako bi bile sretne. Istraživanja u našoj zemlji pokazuju da su djevojke i žene izložene različitim formama nasilja, najčešće psihološkom a zatim i fizičkom koje vrše njihovi partneri ili članovi porodice. Iako prisutne, mnoge forme nasilja u našoj zemlji nailaze na odobravanje - kazao je Džekman.

Nasilje u porodici i u vezama pronalazi uporište u socijalnim nejednakostima, a važan faktor pojave nasilja su rodni stereotipi koji vode do nejednake raspodjele moći odlučivanja i odobravanja nasilja muškaraca prema ženama. Isti normativi obeshrabruju žene da prijave nasilje, a često rodni stereotipi doprinose razvoju stavova koji odobravaju nasilje u vezama. U BiH je prisutan društveni stav da je nasilje intimna stvar i da na određene forme nasilja ne trebamo reagovati, navodi se u saopćenju Asocijacije XY.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

U TK uspješno okončana Kampanja 'Stop nasilju-škola je žrtva nasilja', najavljena nova kampanja

U BiH lani identificirano oko 37 potencijalnih žrtava trgovinom ljudima

'Suživot u prometu' zajednička kampanja MUP-a ŽP-a i Moto kluba 'Posavac'

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu