Kultura     | 07.03.2019. 20:10 |

Izložba 'Sol u moru' Veronike Šulić postavljena u Galeriji 'Preporod'

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 7. marta (FENA) - Izložba slika 'Sol u moru' autorice Veronike Šulić iz Dubrovnika otvorena je večeras u okviru Međunarodnog festivala 'Sarajevska zima', a publika će je moći pogledati do 17. marta u Galeriji 'Preporod'.

Veronika Šulić je likovna umjetnica, a specijalizirala je restauraciju zidnog slikarstva. Živi i radi u Dubrovniku, gdje je i rođena. Radi za Hrvatski restauratorski zavod, na restauraciji nepokretne kulturne baštine. Restaurira freske i taj medij s pigmentima i to slikarstvo privuklo je da i u kreativnom izražavanju primijeni iste te materijale.

Za ovogodišnji Međunarodni festival 'Sarajevska zima' priredila je izložbu 'Sol u moru' gdje se, viša manje, služi pigmentima ili morskim spužvama. Ima 19 slika, specijalno za ovu priliku rađenih.  

- Izložba se bavi tematikom mora, njegovih izričaja (lica i naličja), energije, osjećaja…. Ovom izložbom razmišljala sam o nesrećama koje se događaju sa migrantima, gdje oni zapravo postaju 'sol u moru' - naglasila je u izjavi za Fenu. U Sarajevo, kaže, rado dolazi, jer ima puno prijatelja. 

Autorica Šulić kaže da razmišlja o tome da istu izložbu postavi i u Dubrovniku zapravo u Stonu, koji je poznat po morskoj soli.  

Prošle godine izlagala je na međunarodnoj izložbi u Napulju, dva rada. Od toga je jedan bio vezan za temu mora.

Direktor Festivala 'Sarajevska zima' Ibrahim Spahić zahvalio je autorici za postavku izložbe i priču o 'Soli u moru'. Njoj i njenoj rodbini i prijateljima (od kojih su mnogi za ovu priliku došli iz Dubrovnika) poželio je da se u Sarajevu osjećaju baš kao kod kuće.    

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

U Galeriji 'Preporod' izložba sjećanja na Amru Kozić - Voljela je slikarstvo, planinu i ljude

U Galeriji Preporod otvorena izložba 'Sedam slika Srebrenice'

U sarajevskim galerijima 'Preporod' i 'Roman Petrović' otvorena izložba povodom Dana državnosti BiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu