Stranačke aktivnosti     | 07.03.2019. 19:36 |

Saopćenje za javnost Platforme za progres

FENA Saopćenje

Platforma za progres slavi snagu žene!

8.marta tradicionalno obilježavamo Međunarodni dan žena kada žene širom svijeta slave svoje političke, socijalne i ekonomske uspjehe. Na ovaj dan se također prisjećamo ženskih pobuna i njihove ustrajnosti u ostvarivanju svojih prava i podsjećamo da u toj borbi za bolji položaj ne trebaju stati. 

U Bosni i Hercegovini ekonomska, politička i društvena dostignuća ženskog spola doživjela su svoj napredak poslije Drugog svjetskog rata, ali se i danas, iako je situacija znatno bolja, susrećemo sa problemom diskriminacije i ravnopravnosti u skoro svim segmentima društvenog života. 

Platforma za progres povodom Međunarodnog dana žena organizovala je neformalno druženje u Sarajevu na kojem se govorilo o trenutnoj situaciji u državi, ravnopravnosti žena i njihovom položaju, ali i o sve većem pristupanju žena u aktivni politički angažman u Platformi. 

„Dan žena, 8. mart je nastao kao znak sjećanja na borbu za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca. Obilježavanje Međunarodnog dana žena poteklo je u 20. stoljeću. Ustanovljen je 1910. godine na prvoj međunarodnoj ženskoj konferenciji održanoj  u Kopenhagenu, na inicijativu njemačke socijalistice Clare Zetkin, da se uvede dan vječnog sjećanja na demonstracije američkih radnica u Čikagu 1909. godine i njujorški marš više od 15.000 žena,  koje su tražile kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa.

Danas, naročito na prostoru Bosne i Hercegovine političko značenje se vremenom izgubilo, te Dan žena više nije praznik socijalne pravde i jednakih šansi za muškarce i žene, već je reduciran na praznik masovne potrošnje i površne jednokratne pažnje ženi. Žene današnjice treba ohrabriti, osnažiti i podržati  da istraju u borbi za ostvarenje jednakih prava i uslova u političkom, poslovnom pa i svakodnevnom životu.“, istakla je V.D. potpredsjednice Platforme za progres, mr. Elida Osmanović. 

Ovom prilikom svim iskrama, simpatizerkama, ali i svim damama Bosne i Hercegovine želimo čestitati Međunarodni dan žena, sa željom da nastave doprinositi zajednici koja ih treba i da ostanu uporne u donošenju odluka i ostvarivanju ciljeva. Platforma za progres će uraditi sve da se ciljevi žena ostvare u interesu cijelog društva. 

Upravo na Međunarodni dan žena, ukazujući na važnost žene u društvu, Platforma će predstaviti svoj novi logotip.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Platforme za progres

Saopćenje za javnost Platforme za progres

Saopćenje za javnost Platforme za progres

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'