Bosna i Hercegovina     | 07.03.2019. 17:19 |

VSTVBiH donio odluku o razrješenju dužnosti sudije Atka Huseinbašića

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. marta (FENA) – Odlukom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) odbijena je žalba tuženog Atka Huseinbašića, sudije Osnovnog suda u Banjoj Luci, na odluku Drugostepene disciplinske komisije za sudije od 22. januara i potvrđena discplinska mjera razrješenja od dužnosti sudije Osnovnog suda u Banjoj Luci.

Disciplinska mjera je izrečena zbog počinjenih disciplinskih prekršaja iz člana 56. Zakona o VSTV-u BiH tačka 8. („nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti“), tačka 9. („donošenje odluka kojim se očigledno krši zakon ili uporno i neopravdano kršenje pravila postupka“), tačka 10. („neopravdano kašnjenje u izradi odluka ili u drugim radnjama u vezi sa obavljanjem dužnosti sudije ili bilo kakvo drugo ponovljeno nepoštivanje dužnosti sudije“), tačka 17. („propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća“) i tačka 23. („bilo kakvo drugo ponašanje koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet sudstva“), kao i za povrede člana 4. 4.1, 5., 5.1 i 5.5 Kodeksa sudijske etike.

Tuženom Atku Huseinbašiću, sudiji Osnovnog suda u Banja Luci, prestao je mandat sudije navedenog suda sa danom donošenja odluke, odnosno, 7.3.2019. godine.

U skladu sa Poslovnikom VSTV-a BiH, odluka Vijeća je konačna, saopćeno je iz tog regulatornog tijela.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Visoka pravosudna delegacija Republike Turske u posjeti VSTV-u BiH

VSTV potvrdio smjenu Kajmaković na poziciju državne tužiteljice

Federalno ministarstvo zdravstva nije dalo suglasnost za imenovanje generalnog direktora KCUS-a

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'