Bosna i Hercegovina     | 07.03.2019. 13:19 |

Održana javna tribina o položaju žena u bh. društvu (VIDEO)

FENA Denis Leko

MOSTAR, 7. ožujka (FENA) - Javna tribina "Kako i zašto o ženama u bosanskohercegovačkom društvu" koja govori o položaju žena u bh. društvu održana je u četvrtak na Nastavničkom fakultetu Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru, u organizaciji Udruženja "Novi put".

Abida Pehlić iz Udruženja "Novi put" Mostar kazala je kako se žene u našem društvu ne nalaze na poziciji na kojoj zaslužuju biti.

"Iako je BiH, među ostalim, usvojila i zakon o ravnopravnosti spolova, položaj žena u našem društvu dobrim dijelom uvjetovan je tradicijom i navikama, ali i raznim opterećujućim okolnostima. Raspoloživi statistički podaci pokazuju kako su žene u odnosu na muškarce u Bosni i Hercegovini i dalje u neravnopravnom položaju", kazala je Pehlić.

Dodala je kako nasilje nad ženama i nasilje u obitelji još uvijek predstavljaju jedno od najtežih, ali i najrasprostranjenijih manifestacija diskriminacije i neravnopravnosti spolova.

"Borba protiv te vrste nasilja baš zbog toga predstavlja jedan veliki izazov s kojim je suočeno naše društvo", kazala je Pehlić.

Inače, udruženje Novi put osnovano je 2010. godine na inicijativu žena koje su stekle dugogodišnje iskustvo u prevenciji i borbi protiv trgovine ljudima i različitih nasilja u porodici, dječje pornografije i pedofilije te u direktnom radu s potencijalnim i stvarnim žrtvama navedenih oblika nasilja.

Ova udruga također aktivno radi i na promociji rodne jednakosti i ljudskih prava kao i na edukaciji marginaliziranih i ranjivih kategorija.

Javna tribina organizirana je u suradnji s Nastavničkim fakultetom Univerziteta "Džemal Bijedić" Mostar u okviru projekta pod nazivom "Prevencija rodno zasnovanog nasilja i osnaživanje potencijalnih žrtava", kojeg financira Veleposlanstvo SAD-a.

O trenutnom položaju žena u bh. društvu osim predstavnika udruženja Novi put, govorili su i docenti Nastavničkog fakulteta Merima Jašarević Beganović i Jasmin Peco.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/2656

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1T1gVCNRhpZWiSweH-FNgufLSlzKOH_SU?usp=sharing 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

U subotu otvaranje panoramskog kotača u Mostaru

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Obavijest za građane Splitske ulice u Mostaru

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom