Kultura     | 07.03.2019. 13:12 |

'Jesenja sonata' u subotu premijerno u HNK Mostar

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 7. ožujka (FENA) - Premijera predstave "Jesenja sonata" autora Ingmara Bergmana, u režiji Roberta Paponje, bit će izvedena u subotu, 9. ožujka, u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Mostaru u 20 sati.

 "Jesenja sonata" drama je koja spada u bisere svjetske dramaturgije, u kojoj Bergman suptilno vivisecira složene obiteljske odnose. Riječ je o skandinavskoj drami u čijem središtu su sebeljubiva majka i samozatajna kćer.   

 Ovom predstavom, glumica Sanda Krgo Soldo koja igra uloge majke, ujedno će obilježiti i 40. godišnjicu umjetničkog djelovanja. Pored nje u predstavi igraju Jelena Kordić Kuret, Robert Pehar i Nikolina Marić. Dramaturg je Dragan Komadina, autor glazbe Andrijan Zovko, a scenografiju i kostimografiju potpisuje Jasmina Pacek.

 - Bergman prati putanju ljudske duše i zanima ga ljudska duša. On je dao epski prikaz ljudske duše u cijelom svom opusu, ali uvijek u sabijenom prostoru među malo ljudi, te je ova drama meni itekako zanimljiva - kazao je redatelj Paponja na konferenciji za novinare u HNK Mostar.

 Više nego inspirativnim nazvao je proces rada na samoj predstavi i izrazio uvjerenje kako su svi skupa napravili uzbudljivu, dojmljivu, potresnu predstavu, ali kojoj ne nedostaje šarma ni duhovitosti.

 Jesenju sonatu, glumica Sanda Krgo Soldo htjela je prvotno igrati još prije 20 godina. Prvo je  pogledala glasoviti Bergmanov filmski klasik iz 1978. godine, a potom je kupila i knjigu te u odnosu Bergmanovih likova prepoznala je sebe i svoju majku.

 Željela je igrati kćer Evu, no stvari se nisu razvijale u tom smjeru te 20 godina poslije igra ulogu majke Charlotte, i cijelu predstavu zapravo posvećuje svojoj pokojnoj majci.      

 - Vjerujem kako je to dio nekog karmičkog reda. Igrajući ovaj lik bolje shvaćam vlastitu majku, koja je u međuvremenu umrla. Kada bih ovom predstavom mogla napisati posvetu svojoj majci ona bi glasila: 'Hvala, oprosti i opraštam ti' - kazala je glumica Krgo Soldo.  

 Ravnatelj HNK Mostar Ivan Vukoja kazao je kako će se ovom predstavom dodati još jedan dramski biser na repertoarsku ogrlicu HNK u Mostaru, s obzirom da je riječ o komadu Ingmara Bergmana, jednog od najznačajnijih i najutjecajnih filmskih i kazališnih redatelja 20. stoljeća.

 Zahvalivši svima na izuzetnoj suradnji, Vukoja je ocijenio kako je redatelj Raponja napravio jednu vrhunsku, sofisticiranu i otmjenu predstavu zajedno s ekipom mostarskog HNK.

 Također je čestitao 40. godišnjicu rada glumici Krgo Soldo koja je, kako je kazao, uvelike doprinijela radu ove kazališne kuće i koja je sigurno ugradila sebe u ono što je HNK danas i čiji će trag zacijelo ostati neizbrisiv u povijesti ovog kazališta.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

"Staklena menažerija" na 31. Festivalu glumca

Premijera 'Stepskog vuka' oduševila mostarsku publiku

Dvije zanimljive predstave na repertoaru HNK Mostar

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'