Bosna i Hercegovina     | 06.03.2019. 17:09 |

Protesti lugara i predstavnika udruženja osoba s invaliditetom u USK (VIDEO)

FENA Haris Dedović

BIHAĆ, 6. marta (FENA) - Udruženja koja okupljaju osobe s raznim oblicima invalidnosti, od paraplegičara, distrofičara, slijepih i slabovidnih do civilnih žrtava rata, simboličnim stajanjem uz zid zgrade Vlade Unsko-sanskog kantona, odaslali su poruku da su zbog nerazumijevanja aktuelne vlasti pritjerani "uza zid".  

Za prošlu godinu zbog nepravilnosti koje je utvrdila budžetska inspekcija ostali su bez sredstava a želeći dobiti čvrsta obećanja za svoje mjesto u ovogodišnjem budžetu, pred salom Skupštine čekali su priliku za razgovor sa skupštinskim poslanicima. Ovaj zahtjev im nije ispunjen, već su razgovarali s resornom ministricom Nerminom Ćemalović.

- Način rada ovih udruženja i podrška iz budžeta kantona, strategija zapošljavanja osoba s invaliditetom, pristupačnost i totalna isključenost nas u razgovorima s reasornim ministarstvom i Vladom kantona - izjavio je Enes Alibegović, predstavnik Koordinacije udruženja osoba s invaliditetom.

Ministrica zdravstva USK Nermina Čemalović smatra da invalidne osobe imaju razlog za negodovanje.

- Do sada su dobijali sredstva, a to je 127.500 KM za njihov rad. Tu se radi o devet kantonalnih udruženja najtežih kategorija i definitivno im treba pomoć - ističe ministrica.

Pomoć su danas tražili i i uposlenici kantonalne Uprave za šumarstvo i ŠPD Unsko-sanske šuma i to u vidu izmjene zakonskih propisa, kako bi se definiralo ko to čuva šumsko bogatstvo ovog kantona.

- Oni su čuvali devet godina, vršili nadzor nad šumama, prouzrokovali su štete. Imamo podatak sa su bespravno sasjekli oko 166.000 kubika a da je svega 13.000 prikazano - tvrdi Husein Durić iz Sindikata radnika ŠPD Unsko-sanske šume.

Jutrošnji protesti lugara i predstavnika udruženja osoba sa invaliditetom samo su dio problema koji Vlada ali i Skupština trebaju što hitnije rješavati. Očekuje se da će odluke koje su danas usvojene ići u tom pravcu.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/2655

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1-bDMTSruy2NGyEWZzgir6GmXW_DhcUhY?usp=sharing

 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Potpredsjednik FBiH Igor Stojanović boravio u dvodnevnoj posjeti Unsko-sanskom kantonu

Nove demonstracije farmera u Briselu

Desetine pristalica opozicije privedeni na protestima u New Delhiju

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu