Ekonomija     | 06.03.2019. 14:18 |

Džindić: Izgradnja Bloka 7 potreba je Federacije da održi energetsku nezavisnost

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 6. marta (FENA) – Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić nada se da će poslanici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta na sutrašnjoj sjednici odobriti šest odluka u vezi izgradnje Bloka 7 u Termoelektrani Tuzla, jer to, ističe, nije ničiji hir i luksuz, već potreba Federacije da održi energetsku nezavisnost.

- Dakle, radi se o tome da postojeće blokove koji su stari 50 godina zamijenimo sa modernim blokovima koji imaju stepen iskorištenja 42, 43 umjesto postojećih 20 do 30. Tako će nam trebati jedna trećina manje uglja za proizvodnju iste količine energije – rekao je u razgovoru za Fenu ministar Džindić.

Izrazio je žaljenje što poslanici nisu, u prvom dijelu ove sjednice održanom 28. februara, željeli čuti prezentaciju o izgradnji Bloka 7-450 MW TE Tuzla koju su pripremili predstavnici Elektroprivrede BiH.

- Nažalost to je odbijeno, a ljudi su objasnili o čemu se radi – da je to generacijski projekat i da nije u pitanju kršenje nekakvih pravila. Riječ je o Bloku koji mijenja blokove 3, 4 i 5 u Tuzli. Uz odsumporavanje na bloku 6 imat ćemo tuzlanski bazen sređen što se tiče termoblokova za narednih 20 godina. Također, gradnjom Bloka 7 riješit ćemo i problem grijanja Tuzle i njene okoline, jer se blokovi 3, 4 i 5, po sporazumu koji ima potpisan Elektroprivreda BiH sa Energetskom zajednicom, gase. Ti blokovi u ovoj godini smanjuju svoju proizvodnju i rad. Dakle, broj radnih sati se smanjuje po dogovoru. Da bi mi imali zamjensku varijantu za te što smanjujemo i gasimo - gradimo nove i to je jedini razlog zašto se gradi novi blok – pojasnio je Džindić.

Mišljenja je da bi i pozicija i opozicija u Federalnom parlamentu trebali podržati ovu investiciju, to jest projekat koji se radi deset godina.

- Mi smo ga naslijedili u ovom mandatu, kada smo uspjeli smanjiti određene troškove za oko 60 miliona eura na nekim dijelovima projekta koji nam nisu neophodni i koji se mogu iskoristiti na već postojećoj Termoelektrani. Na taj način, projekat smo osvježili i pustili u proceduru – naglasio je Džindić.

Komentirajući činjenicu da je Odbor za energetiku, rudarstvo i industriju Predstavničkog doma predložio da ovaj dom odgodi izjašnjavanje o navedenim odlukama dok se Vlada Federacije BiH ne izjasni o dopisu Sekretarijata Energetske zajednice u vezi odobrenja „nezakonite“ garancije za kreditno zaduženje za izgradnju Bloka, ministar kaže da se „ta primjedba trebala uputiti zvaničnim adresama“.

- Ovom prilikom pozivam direktora Sekretarijata Energetske zajednice Janeza Kopača da koristi te kanale komunikacije koji su zvanični, legalni i regularni – rekao je Džindić.

Potcrtava da se Vlada može očitovati samo o zvaničnom aktu, koji tvrdi, nije dobila od Sekretarijata EZ.

- Da bi zvanični akt došao Vladi mora biti protokolisan od EZ kao informacija prema Savjetu ministara Energetske zajednice ili Evropskoj komisiji koja će zadužiti Savjet ministara u Energetskoj zajednici da raspravljaju o eventualnoj pritužbi ili problemu. Naime, sve se to preskočilo i nekakvim ličnim e-mailovima i ličnim porukama slalo poslanicima u Predstavničkom domu da glasaju „protiv“ ili „za“. Tu se narušila već uspostavljena komunikacija između Energetske zajednice, Savjeta ministara i Evropske komisije naspram institucija Federacije –  smatra Džindić.

U cilju izgradnje ovog Bloka podsjetio je da je izvršen izbor projektnog partnera na koji je dala suglasnost Vlada FBiH, Doma naroda Parlamenta FBiH, Uprava i Skupština Elektroprivrede BiH.

Također, iste saglasnosti date su i za EPC Ugovor (EPBiH i CGGC/GEDI) i Sporazum o projektnom partnerstvu (EPBiH i CGGC/GEDI).

- Na taj način ostalo je da Dom naroda Parlamenta Federacije BiH da suglasnost na Sporazum o kreditnoj liniji (Cexim i EP BiH) i Sporazum o garanciji FBiH (Cexim i FBiH) ukoliko Predstavnički dom sutra potvrdi šest odluka – pojasnio je u razgovoru za Fenu federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Pred ponoć završena sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH

Odbor za energetiku Predstavničkog doma razmatrao izgradnju Bloka 7

Salkić: Na ekspertskom nivou sagledati projekt Blok 7 (VIDEO)

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'