Svijet     | 06.03.2019. 11:48 |

Udruženja Arakana traže utvrđivanje odgovornosti mijanmarske vojske za genocid

FENA Internet

SITTWE, 6. marta (FENA) - Više od 80 udruženja, koja čine različite etničke grupe u Rakhineu, pozvala su Francusku, koja od marta predsjedava Vijećem sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN), da poduzme konkretne korake kako bi se dokazala odgovornost mijanmarske vojske za genocid u Arakanu (Rakhine), javlja Anadolu Agency (AA).

Udruženja su objavila zajedničku izjavu kojom se traži da se vojska Mijanmara smatra odgovornom za zločine protiv čovječnosti i genocid u Arakanu.

Pozvali su Francusku da poduzme konkretne korake i privede odgovorne pred lice pravde. Smatraju da je mijanmarska vojska počinila zločin protiv čovječnosti i genocid u Arakanu. 

Poručili su da se osiguravanjem odgovornosti i pravde stvaraju preduslovi za siguran, dobrovoljan i častan povratak arakanskih muslimana koji su napustili svoje domove i spas pronašli u drugim zemljama. 

Podaci Ujedinjenih nacija (UN) pokazuju kako je od 25. augusta 2017. zbog nasilja u Arakanu, u Mijanmaru, u Bangladeš izbjeglo oko 725.000 ljudi. Ubijene su hiljade, a zapaljene su stotine kuća i poslovnih objekata.

Na satelitskim snimcima međunarodnih organizacija za zaštitu ljudskih prava moguće je vidjeti kako je uništeno na stotine sela.

UN i međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava nasilje nad arakanskim (Rohingya) muslimanima nazivaju etničkim čišćenjem ili genocidom. Zabrinute su i da bi, ukoliko se ne ostvare uslovi za siguran povratak izbjeglica u Mijanmar, moglo doći do nove kampanje etničkog čišćenja.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Guterres uzneniren vijestima o zračnim napadima u Mijanmaru

Pobunjenička koalicija u Mijanmaru pristala na prekid vatre s vojskom

Požar u izbjegličkom kampu Rohingya, skoro 7.000 ostalo bez smještaja

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije