Kultura     | 05.03.2019. 14:08 |

Počelo snimanje kratkih filmova u Sarajevu u okviru projekta 'SEE Factory'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. marta (FENA) - U produkciji Sarajevo Film Festivala počelo je snimanje pet kratkih filmova koji će otvoriti ovogodišnji program Cannes Directors’ Fortnight 2019 (Quinzaine des réalisateurs). 

Filmovi nastaju u okviru projekta Southeast European Factory (SEE Factory) prema konceptu La Factory, koji potpisuju Dominique Welinski i Directors’ Fortnight. Rad na filmovima okupio je pet autorskih parova – pet autora iz regije i pet autora iz svijeta.

Ostvarenja će biti snimljena uz podršku filmskih centara iz regije - Filmskog centra Srbije, Makedonske agencije za film, Filmskog centra Slovenije, Filmskog centra Crne Gore i Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, u saradnji sa Akademijom scenskih umjetnosti Sarajevo.

Sa direktorom Sarajevo Film Festivala i Obala Art Centra Mirsadom Purivatrom, set i ekipu filma koja je snimala danas posjetili su ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić i jedan od izvršnih direktora Cannes Directors' Fortnighta Cristophe Leparc.

- Program 15 dana autora već više od 50 godina otkriva nove talente, njegujući slobodu filmskog izraza i podržavajući nove forme filmskog jezika. Projekt na kojem radimo zajedno sa producentskom kućom DW iz Pariza i canneskim programom stavlja fokus na mlade autore i njihovu saradnju na jednom konkretnom mjestu u svijetu - kazao je Purivatra.

Ministar Kurić izrazio je zadovoljstvo zbog realizacije projekta o kojem su razgovarali još u maju prošle godine, zahvaljujući organizatoru projekta Sarajevo Film Festivalu i povjerenju Cannes Directors’ Fortnighta. 

- Jedna od najznačajnijih poruka je da je upravo Sarajevo dobilo priliku da bude domaćin projektu koji je okupio autore iz regije i međunarodne autore, kao i filmske centre regije. Ovo je put razvoja kinemtografije Bosne i Hercegovine - rekao je Kurić. 

Cristophe Leparc, jedan od izvršnih direktora Cannes Directors' Fortnighta, kaže da je značaj tog projekta ogroman.

- Projekat je sjajan, rediteljima daje mogućnost da rade zajedno, zatim da u Cannesu predstave svoje filmove u razvoju, kao i kratke filmove na kojima sada rade u Sarajevu. Prije svega mislimo na talente, a u ovoj regiji je puno novih autora i zato smatramo da je važno da im damo mogućnost da rade zajedno - istakao je Leparc.

Do sada je u sklopu projekta SEE Factory snimljen film "Love supreme", čiji su autori Dušan Kasalica (Crna Gora) i Teodora Ana Mihai (Rumunija / Belgija); trenutno se snima "The Sign" Eleonore Veninove (Makedonjia) i Yone Rozenkiera (Izrael / Švicarska); slijedi snimanje filmova "Red stain", čiji su autori Urška Djukić (Slovenija) i Gabriel Tzafka (Grčka / Danska), "Mommy" Maše Šarović (Srbija) i Sharon Angelhart (Izrael) i "Spit" čiji su autori Neven Samardžić (Bosna i Hercegovina) i Carolina Markowitz (Brazil).

Filmovi će se u Sarajevu snimati do polovine marta i okupit će međunarodnu glumačku ekipu – u filmovima glume Jelisaveta Seka Sablić, Mirjana Karanović, Mediha Musliović, Doroteja Nadrah, Marija Pikić, Andrea Aković, Lidija Kordić, Muhamed Hadžović, Boris Ler, Mladen Nelević i drugi.

Deset autora će također imati priliku da predstave svoj prvi dugometražni projekt filmskim profesionalcima Cannes Film Festivala i Marketa, saopćeno je iz Pres-centra SFF-a. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

U Brčkom proglašeni najbolji filmovi 'Turizam film festivala'

Filmom 'Samo kad se smijem' započelo obilježavanje Dana ljudskih prava u kinu Meeting Point

'Dani ljudskih prava' uz besplatne filmove u kinu Meeting Point

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo