Ekonomija     | 05.03.2019. 16:53 |

Elvir Hasedžić šef istraživačkog tima 'Jaguar&Land Rover'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. marta (FENA) - Elektroinžinjer Elvir Hasedžić porijeklom iz Banje Luke šef je istraživačkog tima 'Jaguar & Land Rover'. Već ima osam priznatih patenata u oblasti autoindustrije i 15 urađenih koji su na razmatranju kod Evropske komisije za patente.

Taj mladi istraživač od početnika u struci postao je naučnik čiji je rad u autoindustriji Velike Britanije već uvelike prepoznat. Za svoje patente elektroinžinjer Elvir Hasedžić dosad je dobio niz priznanja, među kojima osam nagrada 'Technical Excellence Awards'.

Magistrirao je u struci općih nauka prije 14 godina i trenutno radi u 'Jaguar & Land Rover' kao "Team Leader & Lead Engineer" (Vođa tima za istraživanja) u odjelu istraživanja elektronike, tehnike, usavršavanja, unaprjeđenja svega što se tiče unutrašnjosti luksuznih automobila što mogu koristiti vozači i putnici.

- Radim na projektima koji će tek za pet godina biti primijenjeni u automobilima, a o kojima naravno sad ne mogu pričati. Dosad imam osam priznatih (granted) patenata, više od 15 predanih na razmatranje kod Evropske komisije za patente, a naš tim za izume smatra da će od tog 80 posto najvjerojatnije biti priznati - kazao je.

Pojašnjava da proces registracije i priznavanja patenta traje dvije do četiri godine i košta između 30-40.000 funti.

- Patent je nešto novo što niko nije izumio prije tebe, doprinijet će poboljšanju kvaliteta automobila i finansijsku dobit kompanije. Patent se mora napisati tako da onaj ko ga čita može isto to napraviti, s uputama izumitelja. Početnu ideju razmatraju prvo inženjeri firme za patente, potom eksperti za patente a ako odobre tek tad se šalje pisana dokumentacija na razmatranje Evropskoj komisiji za patente – naglasio je.

Ističe da je zadovoljstvo raditi u kompaniji koja puno ulaže u pronalaske, jer je, kako je kazao, 'Jaguar' firma koja daje šanse mladim izumiteljima, ulaže u njih.

- Svakako tu je i lična satisfakcija da je menadžment 'Jaguara' prepoznao i priznao moj talent, nagradio rad i dodijelio mi značajnu poziciju u firmi - kazao je.

U informaciji dostavljenoj Feni BHDINFODESK – BIRMINGHAM navodi da je Elvir Hasedžić otišao iz Banje Luke sa roditeljima u Nottingham 1995. godine, s napunjenih 18 godina. Kad su njegovi vršnjaci već završavali koledž, on je morao krenuti ispočetka. Kaže da je važno postaviti cilj u životu, znati šta želiš i iskoristiti priliku da to i ostvariš.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Wendoos - platforma za uvezivanje bh. biznismena

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo