Bosna i Hercegovina     | 05.03.2019. 11:37 |

Vijeće ministara BiH zadužilo MKP da potpiše Sporazum o roamingu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. marta (FENA) - Vijeće ministara BiH priopćilo je danas kako je u potpunosti prepoznalo izuzetan značaj blagovremenog potpisivanja “Regionalnog sporazuma o smanjenju cijene roaminga za zemlje zapadnog Balkana”, te je na 167. sjednici održanoj 26. februara zadužilo resorno Ministarstvo komunikacija i prometa BiH da potpiše pomenuti Sporazum tijekom održavanja digitalnog samita u Beogradu.

- Imajući u vidu da su nadležna ministarstva komunikacija i prometa sa državnog i entitetskih nivoa, Regulatorna agencija za komunikacije, kao i telekom operateri prethodno zauzeli stav da BiH neće moći do jula 2019. ispuniti sve obaveze za početak primjene Sporazuma, Vijeće ministara BiH je na spomenutoj sjednici zadužilo Ministarstvo komunikacija i prometa da u Sporazumu pozicionira BiH na najoptimalniji način, sa obavezom da početak implementacije planiranih obaveza bude u toku, a najdalje do kraja 2019. godine, priopćeno je iz Vijeća ministara.

Kako se navodi, Vijeće ministara BiH izuzetno cijeni značaj i prednosti ovoga Sporazuma, prvenstveno za građane BiH, kao i kroz jačanje telekomunikacijskog tržišta, zaštitu potrošača, bolju konkurentnost i transparentnost elektronskih komunikacija.

- Pored navedenog, Bosna i Hercegovina je izuzetno posvećena jačanju i produbljivanju regionalne saradnje u svim sferama, a naročito kroz Berlinski proces i prihvaćenih inicijativa u okviru istog. Očekujemo da će sve nadležne institucije i akteri u Bosni i Hercegovini preuzeti svoje obaveze i odgovornosti prema građanima i osigurati da BiH, zajedno sa zemljama regiona, i u ovoj značajnoj oblasti unaprijedi saradnju kroz potpisivanje Regionalnog sporazuma o smanjenju roaminga na samitu u Beogradu, ističe se u priopćenju Vijeća ministara BiH.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Rama: Provedba sporazuma između Kosova i Srbije važna je za sigurnost na zapadnom Balkanu

Vlada Brčkog i PZU 'Spitex' potpisali sporazum za usluge palijativne njege i hospisa

Hamas predstavio viziju sporazuma o prekidu vatre

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo