Stranačke aktivnosti     | 05.03.2019. 10:46 |

Priopćenje za javnost Hrvatske republikanske stranke

FENA Saopćenje

Namjenska sredstva za zaštitu i spašavanje se protuzakonito i nenamjenski troše za potrebe stranačkih dobavljača. Komunalna poduzeća, njih 5, nisu osposobljena za otklanjanje posljedica nevremena, iako svi rade i primaju plaće. Paralelno s tim se poziva građane na radne akcije i nagrađuje za „humanost“ one za koje je inspekcijski nadzor pokazao da nenamjenski i protuzakonito troše novac poreznih obveznika.

Svaka kiša, snijeg ili vjetar „iznenadi“ nekoga u Mostaru, počevši od gradonačelnika, 5 komunalnih poduzeća, pa do Civilne zaštite. Unatoč tome, gradonačelnik poziva građane da očiste grad nakon nevremena, a Vlada HNŽ-a čelne ljude Civilne zaštite se nagrađuje zbog „požrtvovnosti, humanosti i doprinosu u jačanju sustava za zaštitu i spašavanje“, osobito kada se radi o nenamjenskom trošenju namjenskih sredstava za zaštitu i spašavanje.

Po tko zna koji put podsjećamo: namjenska sredstva prikupljena od 0,5% poreza na plaće nisu proračunska, niti su stalni oblik financiranja i ne mogu se trošiti u skladu sa zakonom o proračunima. Ona se akumuliraju iz godine u godinu i strogo su namjenska. Vode se na posebnom podračunu i njihov utrošak mora biti u skladu sa Planom i programom razvoja kojeg usvajaju zakonodavna tijela svih razina. To znači da nedavna nabavka sanitetskih vozila u iznosu od 400 000 KM bez PDV-a koju ovih dana radi gradonačelnik Mostara, jednako kao nedavna nabavka vatrogasnih vozila od strane ŽU CZ HNŽ su morale biti dio Plana i programa razvoja zaštite i spašavanja kojeg je usvojila Skupština HNŽ ili nepostojeće gradsko vijeće Mostara. No, budući da ni Skupština, kao ni gradsko vijeće nisu o tome diskutirali, niti im je ikada na ruke došao taj dokument, s pravom se postavlja pitanje kako je moguće trošiti namjenska sredstva ako za to ne postoji zakonska podloga? Nije moguće!

O svemu ovome očitovao se i inspektorat FUCZ još 2016. godine, kada je pokazao nezakonit višemilijunski utrošak namjenskih sredstava. No, što se dogodilo nakon toga? 

Umjesto da se postupa po Rješenju inspekcije, u suradnji sa direktorom FUCZ Fahrudinom Solakom, izvješće se ignorira i onemogućava se inspekcija u daljnjem radu! Godinama se ne imenuje glavni federalni inspektor, a županijski inspektorati nikada se nisu ni oformljeni, iako za to postoji zakonska obveza. Postiže se prešutni koalicijski dogovor: Solak će neometano na razini Federacije moći trošiti namjenski novac za potrebe adrenalinskog turizma za rodbinu i (stranačke) prijatelje, dok će legitimni koalicijski partneri to neometano moći raditi na županijskim i nižim razinama. Sve će to papirima pokriti Vlada Federacije i županijske vlade, kao u slučaju HNŽ-a.

O svemu ovome smo mnogo puta pisali, izlagali u Skupštinama županija, slali dopise pravosudnim organima, ali uzalud. No, umoriti se nećemo. Možemo razumjeti da se u predizbornoj kampanji poziva građane na akcije čišćenja grada, pa se javi stranačka mladež i dužnosnici, mi sve to platimo svojim novcem preko Fonda za okoliš HNŽ. Možemo razumjeti i to da je to za mladež ulaznica za uposlenje u javna poduzeća i sl., ali nećemo dopustiti da to pređe u praksu. Građani Mostara ne plaćaju račune za čistoću i porez za zaštitu i spašavanje kako bi sami čistili grad i razvijali sustav zaštite i spašavanja kako bi se sponzoriralo stranku i stranačke dobavljače.

Ovu smo problematiku iznijeli i u Skupštini HNŽ prigodom rasprave o Proračunu i Zakonu o izvršenju Proračuna. Na prvoj sljedećoj sjednici od ministarstva financija ćemo tražiti izvješće o uplaćenim sredstvima na osnovu poreza za zaštitu i spašavanje, kao i izvješće o utrošku tih sredstava, koje ćemo prezentirati javnosti. Gradsku i županijsku vlast pozivamo da slobodno koriste „mladež“ za radne akcije, slobodno nagrađuju svoje ljude za „humanost i doprinos zajednici“, samo ćemo konačno stati u kraj da se računi za to ispostavljaju žiteljima Mostara i HNŽ-a.

GO Mostar HRS
Silvio Bubalo

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Priopćenje za javnost NiP-a Mostar

Priopćenje za javnost ŽO Mladeži HDZ BiH ŽSB

Konferencija za novinare Hrvatske republikanske stranke

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu