Bosna i Hercegovina     | 04.03.2019. 14:43 |

Svečanom sjednicom u Tuzli obilježen Svjetski dan civilne zaštite (VIDEO)

FENA Alma Zukanović

TUZLA, 4. marta (FENA) - Svečanom sjednicom Kantonalnog štaba i Uprave civilne zaštite Tuzlanskog kantona danas je obilježen Svjetski dan civilne zaštite, koji se zvanično obilježava 1. marta. 

Na sjednici su prezentirani postignuti rezultati u prošloj godini, kao i aktivnosti koje će se provoditi u narednom periodu. Istaknutim pojedincima i organizacijama uručene su zahvalnice za doprinos koju su dali u poboljšanju civilne zaštite na području Tuzlanskog kantona.

Premijer TK-a Jakub Suljkanović istakao je da je sistem civilne zaštite složen sistem koji u slučajevima elementarnih nepogoda reagira prvi, otklanja i sprečava veće posljedice.

Zahvalio je svima koji su dali doprinos u prethodnoj godini te je naglasio da će Vlada TK i u budućnosti raditi na jačanju civilne zaštite.  

Kantonalna uprava Civilne zaštite Tuzla u prošlog godini imala je niz aktivnosti na deminiranju terena, a radilo se i na zaštiti i spašavanja od neeksplodiranih ubojitih sredstava. Mnogo je planova za ovu i narednu godinu.

Direktor KUZC TK Ibrahim Sarajlić naglasio je da planiraju uložiti sredstva na formiranje službi zaštite i spašavanja, obuku te u oblast upravljanje rizicima i prevenciju, kako bi nesreća bila eliminirana ili bar smanjenog intenziteta.

Finansijska sredstva uglavnom su bila usmjerena na saniranje posljedica prirodnih nesreća, dok se malo ulagalo u opremanje i osposobljavanje. Stoga je, kako je rečeno, neophodno postaviti prioritete u izgradnji sistema civilne zaštite i spašavanja.

Premijer Suljkanović kazao je da svake godine izdvajaju sredstva za te namjene.

- Sistem civilne zaštite troši novac u određene namjene kada je u pitanju i osposobljavanje struktura civilne zaštite - kazao je Suljkanović i dodao da Vlada TK u saradnji s jedinicama lokalne samouprave realizira veliki broj projekata čiji je glavni cilj eliminiranje elementarnih nepogoda.

Svjetski Dan civilne zaštite bio je prilika da se istaknutim pojedincima i organizacijama za uloženi rad i zalaganje u zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća dodjele priznanja i nagrade civilne zaštite.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/2644

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1x7LI_Jl2HjBvdryA5PAAXHK9rFfvIO8g?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

U Tuzli obilježen 4. april, jedan od najznačajnijih datuma u historiji grada

Vrijedna donacija za Dom zdravlja u Tuzli

Okončan uviđaj u Lipnici, naređena obdukcija

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!