Ekonomija     | 06.03.2019. 16:37 |

Konferencija o razvoju organskih proizvoda za međunarodno tržište

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 6. marta (FENA) - Savez udruženja organskih proizvođača FBiH i Biopharm International Consortium u saradnji s Privrednom komorom Federacije BiH organizira međunarodnu konferenciju posvećenu investicijama u razvoj organskih proizvoda za međunarodno tržište.

- Konferenciju, koja započinje sutra na Ilidži, organiziramo u okviru Osmog međunarodnog sajma organske proizvodnje i eko-turizma “Organic Sarajevo 2019”, a obuhvata i izložbu i degustaciju organskih proizvoda iz zemalja regiona. Među učesnicima će će biti i predstavnici Enterprise Europe Networks (EEN) čime skupu dajemo dodatnu vrijednost posebno u segmentu povezivanja proizvođača iz zemalja regiona i usmjeravanja plasmana ka izvozu. Na konferenciji će se predstaviti klasteri i proizvođači u ovom sektoru - kazao je za Fenu predsjednik Saveza udruženja organskih proizvođača FBiH Sejad Herceg.

Koncept i strategija Organskog FBiH i Biopharm Int. Consortiuma je, prema njegovim riječima, organizovanje međunarodnog udruženja (asocijacije) kompanija i institucija radi zajedničkog nastupa na međunarodnom tržištu.

- Osnovni fokus je na sopstvenoj primarnoj proizvodnji, preradi i izvozu gotovih proizvoda na međunarodna tržišta, zatim međunarodna trgovina hranom (zdrava hrana, organska hrana) i robama široke potrošnje (vino, šećer, ulje, kakao, dječija hrana...) - dodao je Herceg.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Slovenske kompanije među najznačajnijim investitorima u BiH

Kalamujić: Kantonalna agencija za privlačenje investicija ključna u poticanju ekonomske aktivnosti

Vanjskotrgovinski deficit RS u 2023. godini 1,85 milijardi KM

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo