Svijet     | 02.03.2019. 10:49 |

Islamska država u Siriji suočena s konačnim porazom

FENA Internet

DEIR AL-ZOR, 2. marta (FENA) - Islamska država u subotu se suočila s konačnim porazom u Siriji nakon što su snage uz američku podršku koje se bore protiv džihadista saopćile da su se približile nihovom posljednjem bastionu u blizini iračke granice, privodeći kraju četverogodišnje napore na uništenju radikalne grupe.

Iako bi pad Baghouza, mjesta na istoku Sirije na obali rijeke Eufrat, označio prekretnicu u vojnoj kampanji protiv Islamske države, ona ostaje prijetnja, koristeći gerilsku taktiku i držeći neke puste krajeve koji se nalaze zapadnije. 

Brojni protivnici, kako lokalni tako i međunarodni, suprotstavljaju se Islamskoj državi nakon što je proglasila "kalifat" na velikim površinama teritorije koje je osvojila tokom ofanziva u Siriji i u susjednom Iraku.

Na hiljade boraca i sljedbenika Islamske države, koji su se povukli u Baghouz dok je grupa postepeno potiskivana s teritorije pod njenom vlašću, pohrlilo je na mali komad teritorije s raštrkanim selima u pokrajini Deir al-Zor tokom proteklih nekoliko sedmica.

Njihova evakuacija odgađala je završnu ofanzivu do petka navečer kada su snage uz američku podršku napredovale i nisu stale dok ISIL-ovci nisu poraženi, prenosi Reuters.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Najviši sirijski vojni zvaničnik na suđenju u Švedskoj pod optužbama za ratne zločine

Iran najavljuje odlučan odgovor nakon izraelskog napada na konzulat u Damasku

Šest mrtvih u izraelskom napadu na iranski konzulat u Damasku

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'