Bosna i Hercegovina     | 01.03.2019. 23:56 |

Održan prvi međunarodni festival dječije pjesme 'Djeca su vojska najjača'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. marta (FENA) - U Općini Novi Grad Sarajevo u prisustvu velikog broja djece i njihovih roditelja večeras je održan prvi međunarodni festival dječije pjesme „Djeca su vojska najjača“, simbolično nazvanog po istoimenom hitu autora Esada Ese Arnautalića i Velimira Velje Miloševića.

U takmičarskom dijelu programa prisutnima se predstavilo 11 mladih izvođača iz Bosne i Hercegovine i regije.

Stručni žiri u sastavu Gordana Arnautalić - predsjednica, Miroslav Miro Pilj – tekstopisac i novinar, te Aida Hadžiahmetović – profesorica muzičke kulture, odlučili su da nagrada za najbolji scenski nastup pripadne Zoji Hadner iz Maribora (Slovenija), nagrada za najbolju muziku Luki Bajoviću iz Nikšića (Crna Gora), dok je nagrada za najbolji aranžman dodijeljena Ani Bertić iz Zagreba (Hrvatska).

Treća nagrada festivala pripala je Elmi i Emiru Gec iz Goražda (BiH) za numeru `Uspavanka za mog brata`, druga nagrada je otišla u Doboj (BiH) mladoj Sari Tešić za pjesmu `Hoću, neću`, a pobjednica festivala je Ana Marija Vasiljević iz Istočnog Sarajeva (BiH) sa numerom `Najbolje za nas`.

Ističući njegovu posebnu kulturnu i edukativnu dimenziju, direktor festivala Zlatan Zlaja Bostandžić zahvalio se svim partnerima i saradnicima koji su na određen način pomogli uspješnu realizaciju festivala: “Kada imate dobru ideju i ambiciju da je provedete u djelo, a na tom putu nađete i slične partnere onda kao rezultat dobijemo festival “Djeca su vojska najjača”.

Nagradu za osvojeno prvo mjesto uručila je predsjednica žirija Gordana Arnautalić zajedno sa načelnikom Općine Novi Grad Sarajevo Semirom Efendićem, koji je u svom obraćanju izrazio zadovoljstvo što se festival održava u Novom Gradu i to na praznik Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

“Sarajevo ima dugu tradiciju festivala i uvijek je bilo prepoznatljivo kao rasadnik talenata. Mi smo kao Općina podržali ideju da se na ovaj način ponovo pokrene festival dječije pjesme koji je nekada postojao. Nadam se da će od ovoga nastati prepoznatljiv festival u godinama koje dolaze”, dodao je Efendić.

U revijalnom dijelu programa nastupila je Ilma Karahmet, nekadašnja članica hora Princes krofne, najmlađi članovi hora Princes krofne, te Irnes i Ema koji su na gitari izveli numeru `Ti si mi bila u svemu naj´ popularne grupe Indexi. 

Općina Novi Grad Sarajevo bila je ovogodišnji generalni pokrovitelj festivala, a u direktnom prenosu festival se mogao pratiti u programu FACE televizije, saopćeno je iz Pressa te općine.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Svjetska premijera filma 'Hako' reditelja Josipa Pejakovića na međunarodnom festivalu u Beogradu

Festival 'Dani Jurislava Korenića' otvara predstava 'Bilo jednom na brijunima' Kokana Mladenovića

Večeras počinje 21. TKT Fest - Festival otvara predstava Zijaha Sokolovića

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo