Bosna i Hercegovina     | 28.02.2019. 16:26 |

Dodatni zaključak - Predložiti provodiv zakon o demobilisanim borcima

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 28. februara (FENA) - Nakon što je Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrio većinom glasova Nacrt zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, većinom glasova je odobrio i dodatni zaključak.

Njime je zadužio Federalnu vladu da u roku od 30 dana, zajedno s predstavnicima Koordinacije boraca i boračkog kampa, kao i s odgovarajućim parlamentranim tijelom, u daljnjoj proceduri usuglasi konačni prijedlog teksta zakona, koji će biti provodiv u praksi. Takav tekst potom Vlada treba da uputi u parlamentarnu proceduru, a mogućnost da učestvuju u njegovom oblikovanju, navedenim dodatnim zaključkom, dobile su i parlamentarne stranke.

Zakon o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, osim što je bio tema današnje prve redovne sjednice u novom mandatu Zastupničkog doma, bio je povod i za okupljanje više stotina demobilisanih branitelja ispred zgrade u kojoj je sjedište Federalnog parlamenta i gdje se odvija ova sjednica.

Borci su čekali ishod te tačke dnevnog reda institirajući da budućim zakonom budu riješena tri njihova zahtjeva - uspostava mjesečnog novčanog dodatka demobilisanim borcima koji od završetka rata naovamo nisu dobili nikakve slične prinadležnosti po osnovu učešća u ratu, zatim uspostava jedinstvenog registra boraca i prestanak finansiranja boračkih udruženja kojih trenutno u Federaciji BiH ima u izuzetno velikom broju.

Predlagač zakona je klub zastupnika Demokratske fronte - Građanskog saveza (DF-GS). Oni su zahtijevali odlučivanje po skraćenom postupku, ali je većinskom voljom ostalih članova Doma, ova procedura značajno usporena i tekst je vraćen u redovni postupak, u formu nacrta. U ovom slučaju to znači da će, prije eventualnog konačnog donošenja, zakon prvo proći dvomjesečnu javnu raspravu, a potom opet biti na dnevnom redu Predstavničkog doma, potom i Doma naroda.

Zbog ovog proceduralnog usporavanja su negodovali predlagači, dok su predstavnici okupljenih branilaca, kojima je data riječ i za skupštinskom govornicom, poručili da demobilisani borci iščekuju donošenje zakona što prije jer sve više umiru te kao nezaposleni, žive na ivici egzistencije.

Iz Federalne vlade, odnosno resornog Ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, već na početku sjednice je predočeno da je zakon neprovodiv u predloženoj formi i da je bolje biti iskren prema borcima pa predložiti provodivo rješenje.

Po izglasavanju navedenog dodatnog zaključka, sjednica Zastupničkog doma je nastavljena narednim tačkama dnevnog reda.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Donji dom španskog parlamenta usvojio sporni zakon o amnestiji za katalonsle separatiste

Grčka usvojila zakon o stranim univerzitetima, spriječeni protesti studenata

Predstavnički dom PSBiH usvojio prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo