Bosna i Hercegovina     | 28.02.2019. 17:34 |

Spriječena šteta na dijelu vertikalnog transporta četverosjeda na Bjelašnici

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. februara (FENA) - Akcijom Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) spriječena je šteta na dijelu vertikalnog transporta četverosjeda na Bjelašnici.
 
U toj akciji učestvovalo je više od 50 pripadnika FUCZ i sedam uposlenika KJP “ZOI ‘84”.

Iako u izuzetno teškim vremenskim uslovima, pri vjetru brzine 150km/h i temperaturi koja je dostizala -15 stepeni, pripadnici FUCZ uspjeli su ukloniti oko 100 kubika snijega i leda. Koristili su opremu za rad u zimskim uslovima te četvere motorne sanke za prevoz ljudstva i opreme, saopćeno je iz FUCZ.

Navodi se da su pripadnici FUCZ uložili su nadljudske napore kako bi se u što kraćem roku stavio u finkciju ski-lift za posjetioce Bjelašnice i spriječila veća materijalna šteta vrijedne opreme preduzeća ZOI ‘84.

Ta intenzivna aktivnost pripadnika FUCZ rezultirala je da su se vrlo brzo stvorile mogućnosti skorog puštanja u rad četverosjeda na olimpijskoj planini Bjelašnici.

- Još jednom su pripadnici FUCZ obavili izuzetno težak posao po ekstremnim uslovima čime su pokazali da su spremni za svaku situaciju kako bi stanovništvo FBiH i BiH bilo bezbrižno u slučaju raznih elementarnih i drugih nepogoda - ističu iz FUCZ-a. 

Protekla dva dana na vrhu Bjelašnice pripadnici Federalne uprave civilne zaštite radili su na osposobljavanja tog objekta i kompletne mreže ovog ski-lifta na vrhu Bjelašnice, odnosno na dolaznoj stanici četverosjeda. Zbog velikog nevremena u proteklom periodu ogromni nanosi snijega i leda okovali su taj objekt, a jak vjetar je pokidao instalacije ski-lifta.

Sljedeće sedmice, u dogovoru s rukovodstvom firme ZOI ‘84, očekuje se postavljanje zaštitne mreže a pripadnici FUCZ izaći će na teren i pomoći  i u tim aktivnostima. Trenutna faza su radovi na uspostavljanju sigurnosnih aspekata, a potom funkcionalno testiranje kako bi napokon ova žičara bila dostupna korisnicima.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Stanje na požarištima u Neumu i Konjicu stabilno, gori deponij u Čapljini

Neumu i dalje potreba helikopter, u Konjicu situacija zadovoljavajuća

Nepromijenjeno stanje na požarištima u Neumu i Konjicu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu