Bosna i Hercegovina     | 28.02.2019. 16:07 |

Turdiu: Mlade diplomate su buduće vođe i promoteri našeg regiona u EU i svijetu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. februara (FENA) - Vijeće za regionalnu saradnju (RCC), u saradnji s Ministarstvom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, danas je u Sarajevu organiziralo obuku za mlade diplomate iz regiona koji su već u službi i rade na promociji jugoistočne Evrope.  

Istaknuti izlagači iz diplomatskog kora i poslovnog sektora uključili su mlade diplomate iz regiona u diskusiju o prioritetima Bosne i Hercegovine kao predsjedavajuće Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP), aktivnostima Vijeća na jačanju regionalne saradnje, postignućima i rezultatima berlinskog procesa s naglaskom na povezanost, značaju parlamentarne saradnje u jugoistočnoj Evropi, vladavini prava i pravosudnoj saradnji, poslovnoj i kulturnoj diplomatiji, i drugim temama.

- Radimo na usavršavanju mladih diplomata iz jJugoistočne Evrope, jer želimo da doprinesemo oblikovanju, ‘brušenju’ i inspirisanju nove generacije inspirativnih regionalnih lidera i promotera našeg regiona u svijetu. Istovremeno želimo da čujemo koji su to interesi, a koje potrebe ovih mladih ljudi, profesionalaca širom regiona - rekao je zamjenik generalne sekretarke Vijeća za regionalnu saradnju Gazmend Turdiu. 

Naš zajednički cilj je, dodao je on, da promoviramo regionalnu saradnju i program reformi u sklopu evropske integracije, predstavimo region građanima Evropske unije i svijeta i na taj način poboljšamo sliku regiona, ali i promoviramo evropske vrijednosti i koristi za region.

- U tom cilju smatramo da je ovo ulaganje u zajedničku budućnost, jer će se ovi mladi ljudi, u svojim budućim, nadamo se dugim i plodnim diplomatskim karijerama, često susretati, a uvijek je dobro da poznajete osobu koja sjedi nasuprot vas u nekom od glavnih gradova regiona. Povezivanje je važno, jer doprinosi stvaranju doživotnih prijateljstava, što je, posebno u diplomatiji, prednost za ostvarivanje naših zajedničkih dugoročnih ciljeva – kazao je on.

Treći po redu seminar za mlade diplomate, na kome su se okupili mladi diplomati iz cijele jugoistočne Evrope, dio je niza radionica koje Vijeće za regionalnu saradnju organizira u saradnji s jednim od ministarstava vanjskih poslova iz regiona – saopćeno je iz RCC-a.

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Isak uručio diplome polaznicima obuke 'Borba protiv korupcije'

Pripadnici DKPT i OSBiH prošli obuku iz oblasti 'Neposrednog osiguranja VIP osoba'

Šest ljekara uspješno završilo osnovnu oficirsku obuku OS BiH (VIDEO)

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu