Bosna i Hercegovina     | 28.02.2019. 10:00 |

Održana tribina 'Četrdeset godina Islamske revolucije u Iranu'

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 28. februara (FENA) - "Četrdeset godina Islamske revolucije u Iranu" bila je tema tribine održane sinoć u Sarajevu u organizaciji Instituta "Ibn Sina" na kojoj su istaknuta postignuća i refleksije na iransku, regionalnu, ali i globalnu društveno-historijsku i političku scenu.

O značaju Islamske revolucije govorili su ambasador Islamske Republike Iran u BiH Mahmoud Heidari, osnivač Fondacije "Mulla Sadra" u BiH Akbar Eydi, pomoćnik direktora Centra "Imam Ali" iz Beča Muhammad Erich Waldmann, novinar i diplomata Zlatko Dizdarević, te naučni istraživač na polju međunarodnih odnosa Osman Softić.

Ambasador Heidari osvrnuo se na desetljeća koja su prethodila Revoluciji, te podsjetio da iranski narod baštini bogatu kulturu i višemilenijsku civilizaciju, ali je u desetljećima pred Revoluciju osjećao poniženost i upravo iz tog osjećaja, uz niz spleta društvenih i političkih okolnosti, proizašla Revolucija čiji je prvi moto bio "nezavisnost".

Islamska revolucija počivala je na načelima, a načela vanjske politike poslije Revolucije, kako je kazao Heidari, sadržana su u revolucionarnoj paroli "Ni istočna, ni zapadna, već republika islamska", i utkana u Ustav Islamske Republike Iran.

Naglasio je da glavna vanjskopolitička orijentacija uključuje zalaganje za jedinstvo islamskog svijeta, regionalne dobrosusjedske odnose, pomoć svim potlačenima u svijetu.

- Danas sa sigurnošću možemo ustvrditi kako smo sve političke odluke u ovom razdoblju donosili i donosimo sami, bez da smo podlegli ičijem pritisku – podvukao je Heidari.

On je ocijenio da stanje u regiji nije onakvo kakvim bi svi bili zadovoljni, ali je Iran principijelnom vanjskom politikom nastojao postići najbolje, te u tom smislu naveo da podržavaju mir i stabilnost BiH, općenito Balkana.

- Mi neizostavno podržavamo državni suverenitet i teritorijalnu cjelovitost Bosne i Hercegovine, kao i miroljubivi suživot i suradnju svih njenih naroda i građana, zalažemo se za mir i stabilnost na Balkanu – zaključio je Heidari.

Profesor Muhammad Erich Waldman je u izlaganju podsjetio na duhovne, religijske i idejne dimenzije Islamske revolucije te naglasio da je njen uspjeh utemeljen u duhovnoj i moralnoj preobrazbi, odnosno izgradnji čovjeka kao pojedinca da bi takav pojedinac bio u stanju pridonijeti društvenom i političkom razvoju svoje zajednice.

- Islamska revolucija je proizvela čitav niz učinaka na moralno religijsko buđenje muslimanskih ali i drugih naroda u svijetu, pokazujući kako u okolnostima prevlađujućeg materijalizma jedan društveno-politički pokret utemeljen u vjerskim načelima i u duhovnosti kao takvoj može polučiti hvale vrijedne učinke i reflektirati se i na globalnom planu - istakao je on.

Zlatko Dizdarević i Osman Softić su ocijenili da nakon četiri decenije od pobjede islamske revolucije Iran zna kako se nositi s onim što neprijatelji velikih ambicija i nerealnih snova smatraju porazom Teherana.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Napreduju radovi na izgradnji mostarske dvorane, tribine gotove do ljeta (VIDEO)

Tribina o perspektivama Bošnjaka u Sandžaku na Danima mevluda i zikra

Na Danima mevluda i zikra tribina 'Perspektive Bošnjaka u Sandžaku i R Srbiji'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo