Regija     | 28.02.2019. 08:38 |

Ekološka inspekcija ispituje je li se živa ulila u Moraču

FENA Mladenka Krilic

PODGORICA, 28. veljače (FENA) - Ekološka inspekcija ispituje jeli u rijeci Morači (Crna Gora) završila kaustična (živa) soda iz Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP), a inspekcijskim nadzorom, obavljenim 25. veljače, utvrđeno je da se izvjesna količina lužine ulila u kanal otpadnih voda tog poduzeća, prenosi RTCG priopćenje tamošnje Uprave za inspekcijske poslove. 

Lužina predstavlja opasne tečnosti natrijum-sulfida nastale iz proizvodnje glinice.

Iz Uprave kažu da za sedam dana očekuju rezultate analiza vode iz kanala za otpadne vode, te mjerenja pH vrijednosti voda s pet pozicija.

Ekološka inspekcija izašla je na lice mjesta  i konstatirala da je u trenutku pregleda voda u kanalu bila bistra, ali je ekipa iz CETI-ja uzela uzorke na analizu.

-Direktor Glinice obavijestio je ekološkog inspektora da je u trenutku rezanja horizontalne cijevi dužine oko 20 metara istekla izvjesna količina lužine iz cijevi i ulila se u slivnik atmosferske kanalizacije, pa onda dalje u kanal otpadnih voda KAP-a. Nakon toga je voda u kanalu otpadnih voda pobijelila, a pehametar na kanalu je pokazivao pH 9,4. Po izjavi direktora Glinice radilo se o manjoj količini lužine, a zamućenje na kanalu nije dugo trajalo - naveli su iz inspekcije.

Ekološki inspektor je obišao lokaciju na kojoj se vrši rezanje opreme pogona uparavanja fabrike Glinice, koja ne radi od 2009. godine.

Direktor Glinice je izjavio da postoji vjerovatnoća stvaranja zračnih čepova koji 'zarobe' određenu količinu lužine u cjevovodima, što se dogodilo ovog puta, bez obzira na to što je čitav sustav prije rezanja bio oslobođen od lužine.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Crna Gora: Uhićena direktorica Agencije za sprječavanje korupcije?

Nevladine organizacije traže da Crna Gora sponzorira Rezoluciju UN-a o genocidu u Srebrenici

Sattler novi veleposlanik u Crnoj Gori

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'