Bosna i Hercegovina     | 27.02.2019. 13:47 |

Lijek nivolumab bit će dodan na Listu lijekova Fonda solidarnosti

FENA Saopćenje

MOSTAR, 27. veljače (FENA) - Na temelju prijedloga federalnog ministra zdravstva i Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, Vlada Federacije BiH u srijedu u Mostaru je utvrdila izjašnjenje o inicijativi zastupnice u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Jasmine Zubić za uvrštavanje lijeka nivolumab na listu lijekova koje financira Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH.

Predloženo je da lista lijekova Fonda solidarnosti za 2019. godinu bude dopunjena lijekom Nivolumab po proceduri definiranoj Pravilnikom o bližim kriterijima za izbor lijekova, postupku i načinu izrade liste lijekova Fonda solidarnosti FBiH, u skladu s doktrinarnim pristupom (stručnom podlogom), za pacijente oboljele od metastatskog melanoma BRAF negativne, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade F BiH. 

U izjašnjenju Federalnog ministarstva zdravstva je navedeno da se lijek Nivolumab ne nalazi na važećoj Listi lijekova Federalnog fonda solidarnosti, u skupini citostatika za metastatski melanom.

Poznato je da je Vlada FBiH, na prijedlog federalnog ministra zdravstva, u 2018. godini uscojila Listu lijekova Federalnog fonda solidarnosti i proširila program citostatika s posebnim režimom, uvodeći citostatike i za metastatski melanom.

Lijek Nivolumab nije registriran u BiH, niti proizvođač ovog lijeka (Bristol Majers) ima zastupnika u BiH. Međutim, na Listu lijekova Federalnog fonda solidarnosti mogu biti uvršteni i neregistrovani lijekovi.

Trenutno je u toku revizija ove liste, te će ministar iskoristiti svoje pravo iz čl. 4 Pravilnika za stavljanje odnosno skidanje lijekova s Liste Fonda solidarnosti uvrštavanje lijekova koji nemaju odobrenje za stavljanje u promet BiH, i na revidiranu Listu uvrstiti lijek Nivolumab.

Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja je 2108. godine osigurao je sredstva za nabavku Nivolumaba za jednu pacijenticu, te se lijek već uvozi putem interventnog uvoza.

Kako je napomenuto, u Proračunu FBiH za 2019. godinu su planirana dodatna sredstva od 2,5 miliona maraka za nabavku lijekova za metastatski melanom.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Vlada FBiH izdvaja 30 000 maraka za sanaciju Saborne crkve u Sarajevu

Vlada FBiH: Teniskom savezu 10 000 maraka

Vlada FBiH donijela Uredbu o kriterijima dodjele federalnih nagrada za znanost

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana