Bosna i Hercegovina     | 27.02.2019. 13:29 |

Federacija BiH dobit će zakon o civilnim žrtvama rata

FENA Saopćenje

MOSTAR, 27. veljače (FENA) -Vlada Federacije BiH je u srijedu u Mostaru prihvatila inicijativu Skupštine Zeničko-dobojskog kantona za donošenje posebnog federalnog zakona o civilnim žrtvama rata, s ciljem boljeg uređivanja te oblasti i unaprjeđenja njihovog položaja.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike zaduženo je da u roku od šest mjeseci pripremi Prednacrt zakona o civilnim žrtvama rata u Federaciji BiH, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade F BiH.

Kao razlog za podnošenje inicijative navedena je potreba da se status civilnih žrtava rata normativno uredi posebnim federalnim zakonom, kako bi u okviru reforme u oblasti socijalne zaštite bio unaprijeđen njihov položaj i osiguralo kontinuirano i cjelovito ostvarivanje materijalnih naknada i drugih prava propisanih važećim federalnim propisom, jer nisu doneseni odgovarajući županijski zakoni i podzakonski akti.

Vlada Federacije BiH smatra da je ovakva inicijativa osnovana i da status civilnih žrtava rata u važećem Zakonu o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite obitelji s djecom nije adekvatan.

 

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Sutra u Sarajevu sjednica Vlade FBiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo