Bosna i Hercegovina     | 27.02.2019. 11:23 |

Velić: Ratni vojni invalidi očekuju povećanje invalidnina u 2019.

FENA Mevlida Ridžal

BUGOJNO, 27.februara (FENA) - Ratni vojni invalidi u 2019. očekuju veće iznose invalidnina, jer je pokrenuto nekoliko važnih inicijativa, čijim bi se provođenjem mogli stvoriti uvjeti za to.

Ovo je na redovnoj godišnjoj skupštini Udruženja RVI-a Bugojno kazao predsjednik toga udruženja Sabahudin Velić.

- Imamo pravo na povrat sredstava, koja ostaju prirodnim procesom u našim i drugim boračkim udruženjima. Koeficijent moramo vratiti na jedan, tako da bi se, na taj način, povećale i invalidnine - naglasio je.

Nada se da će 350 ratnih vojnih invalida s područja Federacije BiH, odnosno devet članova Udruženja RVI-da Bugojno, do kraja ove godine biti uvedeni u pravo za povoljno penzinisanje.

-Osim toga, radit ćemo na tome da ratni vojni invalidi budu oslobođeni plaćanja zdravstvene markice. To je, također, jedan od naših prioriteta - kazao je.

Ističe da je 2018. bila veoma uspješna za rad ovog udruženja, te da je, uz isplate jednokratnih novčanih pomoći za najugroženije članove, došlo do poboljšanja u segmentu zdravstvene zaštite.

-Pomogli smo našim ljudima s manjim procentom invalidnosti da imaju adekvatnu zdravstvenu zaštitu, kroz nabavku zdravstvene markice. Za dvanaest naših članova, koji su bili maloljetni borci Armije R BiH, povećan je procent invalidnosti u visini od deset posto - naglasio je.

Po njegovim riječima, članovi pomenutog udruženja nastavit će s realizacijom planiranih aktivnosti, među kojima je i obilježavanje svih značajnih događaja i datuma, kakav je i predstojeći Dan nezavisnosti.

-Ovom  prilikom, pozivam sve ratne vojne invalide da sudjeluju u drugom po redu memorijalnom pohodu „Neam Ždralović Plenak“, koji će se održati 16.marta na platou Rostova - zaključio je Sabahudin Velić.

 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Bugojno: Šumski požar na lokalitetu Garački potok stavljen pod kontrolu

Šumski požar na lokalitetu Garački potok i dalje aktivan, vatrogasci na terenu

Požar koji je u petak izbio iznad naselja Vesela u Bugojnu širi se prema Kupresu

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana