Bosna i Hercegovina     | 26.02.2019. 19:54 |

Ambasador Alsharrah: Odnosi Države Kuvajt i BiH bilježe značajan razvoj

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 26. februara (FENA) - Ambasada Države Kuvajt u BiH i ambasador Abdulaziz Alsharrah organizirali su večeras u Sarajevu prijem povodom obilježavanja 58. Dana državnosti i 28. godišnjice Dana oslobođenja Države Kuvajt.

Ambasador Alsharrah je, obraćajući se brojnim zvanicama, kazao da su im ova dva datuma veoma značajna, a to je velikim dijelom zahvaljujući ljudima koji su dali svoj život za Državu Kuvajt.

Dodao je da je od sticanja nezavisnosti, pažnja Države Kuvajt usmjerena na demokratiju, prava žena, slobodu i sveobuhvatan razvoj. Po njegovim riječima, danas Država Kuvajt igra značajnu ulogu u stabilizaciji globalne ekonomije, te u međunarodnim pitanjima kao što su borba protiv terorizma, siromaštva i pomoć ugroženim područjima.

Ocijenio je da odnosi  Države Kuvajt i Bosne i Hercegovine bilježe značajan razvoj na svim poljima uz obostranu želju da se saradnja i koordinacija na ekonomskom polju unaprijedi u službi zajedničkog interesa.

Kazao je da je Kuvajt postao nestalni član Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija zahvaljujući vrijednoj podršci koju je dobio od Bosne i Hercegovine i vlada brojnih prijateljskih zemalja.

Ambasador Alsharrah je naveo da je kuvajtska pomoć Bosni i Hercegovini u 2018. godini dostigla 10 miliona KM, te je otvoren Centar za rehabilitaciju djece u Mostaru u oktobru 2018. godine. Država Kuvajt potpisala je sa BiH kreditni ugovor u februaru 2019. godine u vrijednosti  34 miliona eura za izgradnju dionice autoputa na Koridoru 5-C u blizini Zenice.

Istaknuo je da u Ambasadi Države Kuvajt istrajno rade na unapređenju odnosa  dvije zemlje ka kreiranju bolje budućnosti.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Helez - Sticz: Važna ulogu EUFOR-a u Bosni i Hercegovini

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo