Bosna i Hercegovina     | 26.02.2019. 17:12 |

Pomagalo za djecu u kolicima u Prvoj osnovnoj školi u Srebreniku (VIDEO)

FENA Hazim Aljović

SREBRENIK, 26. februara (FENA) - Prva osnovna škola u Srebreniku danas je dobila ''roby gusjeničar'', spravu koja će pomagati invalidnim osobama u kolicima da se penju uz stepenice.

Ovaj gusjeničar jedan je od šest uručenih u osnovnim školama na području Tuzlanskog kantona.

Kantonalni ministar za obrazovanje i nauku Zlatan Muratović je, prilikom uručenja sprave, kazao da je Tuzlanski kanton lider u oblasti inkluzije te izrazio zadovoljstvo zbog saradnje sa organizacijom ''Save the children'', koja je rezultirala vrijednom donacijom.

Istakao je da ovo nije prva škola u kojoj je realiziran ovakav projekt, a da postoje naznake da bude nastavljen i u drugim školama.

Tuzlanski kanton je, prema riječima ministra, u martu prošle godine uspostavio strategiju o inkluzivnom obrazovanju, sve s ciljem ostarivanja jednakih prava za svu djecu, a podršku je pružio i Save the Children.

- Ministarstvo je među prvima u BiH krenulo s ovom strategijom. U budžetu za ovu godinu planirano je oko pola miliona KM, bit će sukcesivna realizacija jer je u planu sedmogodišnja implementacija projekta - rekao je Muratović.

Direktor Prve osnovne škole Srebrenik Haris Mehmedović je pojasnio da je mobilni gusjeničar postavljen na ulazu te da je uvijek dostupan.

- Uz pomoć naših uposlenika i roditelja, bezbjedno se penju na sprat - istakao je Mehmedović.

Predstavnica Save the Children Aleksandra Babić Golubović kaže da je ovo samo dio veće donacije koja je već osigurana za škole s područja Tuzlanskog i Sarajevskog kantona.

- Radi se o ukupno 20 gusjeničara koji pomažu djeci i odraslima koji koriste invalidska kolica da se lakše kreću - rekla je Babić Golubović.

U Prvoj osnovnoj školi Srebrenik radilo se i na rekonstrukciji i uređenju objekta. Podršku je pružilo resorno ministarstvo obrazovanja i nauke, dok je u posljednje tri godine škola investirala oko 250.000 KM.

Ovu školu u Srebreniku pohađa 846 učenika devetogodišnje škole.

Pogledajte http://fena.ba/video/2625/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1zwe8xW4ytSPk1d5gPFVSRfWVfXd7aQ3X?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Svečanim orezivanjem najstarije vinove loze na svijetu potvrđeno prijateljstvo Srebrenika i Maribora

Grad Srebrenik osigurao besplatne članarine za sve učenike i studente u Gradskoj biblioteci

Bjelić: 'Srebrenik - Otvoreni grad umjetnosti' naša je najznačajnija manifestacija još od 1977.

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta