Bosna i Hercegovina     | 26.02.2019. 16:15 |

Smanjen broj krivičnih djela na području KS u 2018. godini

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 26. februara (FENA) - Na području Kantona Sarajevo u 2018. godini zabilježeno je smanjenje broja krivičnih djela uz, istovremeno, povećanje procenta rasvijetljenosti, a ukupno stanje u oblasti kriminaliteta karakterizira značajnije smanjenje imovinskih delikata, kojih je u 2018. registrirano ukupno 2.509, što je za 196 krivičnih djela manje u odnosu na prethodnu godinu.

U istom priodu evidentirano je 279 teških krađa motornih vozila, od čega su 74 vozila vraćena u posjed vlasnika, što je za 152 krađe motornih vozila manje u odnosu na 2017. godinu. U oblasti narušavanja javnog reda i mira registrirana su 4.153 prekršaja i manje ih je u odnosu na prethodnu godinu za 61 prekršaj, a u njihovoj strukturi najveći broj se odnosi na prekršaje prosjačenja. 

Podaci su to iz Izvještaja o radu Uprave policije Ministarstva unutarnjih poslova Kantona Sarajevo (MUPKS) za 2018. godinu, koje je danas na pres-konferenciji u Sarajevu prezentirao kantonalni policijski komesar Mevludin Halilović.

Referirajući se na statističke pokazatelje iz Izvještaja, Halilović je podsjetio kako su u izvještajnom periodu pripadnici sarajevske policije bili angažirani na osiguranju 3.017 javnih skupova, što je za 388 skupova više nego u 2017. godine.   

Prema prezentiranim podacima za oblast saobraćaja, zabilježeno je znatno smanjenje ukupnog broja saobraćajnih nezgoda (9.258), a što je manje za 1.180 saobraćajnih nezgoda u odnosu na prethodnu godinu, uz, istovremeni, porast broja nezgoda sa stradalim osobama.   

Generalno, Halilović je aktuelnu sigurnosnu situaciju u KS-u ocijenio zadovoljavajućom, nakon čega su uslijedila brojna novinarska pitanja u vezi s dešavanjima koja su obilježila protekli period, a koja se tiču općih okolnosti, ali i njega osobno.  

Na upit u vezi s istragom ubistva dvijice sarajevskih policajaca (Adisa Šehovića i Davora Vujinovića), Halilović je  kazao kako Uprava policije od samog događaja poduzima intenzivne mjere u saradnji s drugim policijskim agencijama, a pod nadzorom Tužilaštva KS.

Precizirao je kako postoji Operativni tim na nivou Tužilaštva KS u kojem participiraju i predstavnici Uprave policije te međunarodni vještaci, ali u interesu istrage nije mogao iznositi konkretne detalje.

Veliki broj novinarskih upita odnosio se na negativnu ocjenu Nezavisnog odbora (NO) u vezi s čime je Halilović naveo kako rad tog odbora u osnovi karakteriziraju tendencioznost, neznanje i loše namjere, te da je Izvještaj NO „prešutio“ brojne pozitivne korake koji su načinjeni u proteklom periodu, a što je šire elaborirao načelnik PU Stari Grad.   

Kako je rečeno u tom kontekstu, policijski službenici su dali punu podršku komesaru, navodeći kako se radi o rukovoditelju i čovjeku koji odgovorno i predano radi svoj posao, te da je sve urađeno sa znatno manjim brojem ljudi (trenutno po sistematizaciji nedostaje 425 policijskih službenika).

Halilović je u tom pogledu kazao kako je sve radio u skladu sa zakonom i najvišim profesionalnim uzusima te "da je očigledno da je NO dobio zadatak od nekoga da donese takvu odluku, navodeći kako se radi o skandaloznoj i sramotnoj ocjeni njegovog i rada Uprave policije, koja nije potkrijepljenja niti jednom činjenicom".

Istovremeno, izrazio je očekivanje da će dobiti priliku da iznese vlastito mišljenje pred kantonalnom Vladom i činjenicama argumentira vlastito stanovište.

Dodao je kako se našao na meti onih koji su pokušali izvršiti pritisak na njega, intervenirati u određenim slučajevima, odnosno da je bilo i onih koji su dolazili sa spiskom ili pokušali lično ishoditi prijem kadeta, ali da je on ostao ustrajan, insistirajući na poštivanju procedura bez izuzetaka, te navodeći kako je on nije ničiji lični policajac i da je kao profesionalac dužan štititi integritet policijske službe u kontekstu njene depolitizacije i potpune profesionalizacije.

Na upit u vezi sa „slučajem Dženan Memić“, Halilović je odgovorio kako je izvještaj o policijskim službenicima koji su bili angažirani na tom slučaju stigao pet-šest dana prije apsolutne zastare, navodeći da je sve propraćeno pogrešnim tumačenjima, te da se u vezi s tim slučajem sve vrijeme suzdržavao od komentara.

- Kada je u pitanju istraga protiv pet naših službenika na osnovu izvještaja Ad-Hoc komisije, postoji odluka postupajućeg tužioca o obustavi, jer u radnjama tih policijskih službenika nema elemenata krivičnog djela - kazao je on, podsjećajući da je tu odluku potvrdila i glavna kantonalna tužiteljica, a potom i federalni tužitelj.

Kazao je i kako „porodica Memić ima pravo da traži i koristi sve metode, te da je žalosno, ako pojedinci koji su u situaciji, ne žele da pomognu toj porodici, nego sve to zloupotrebljavaju“.

Halilović je naveo kako će vrijeme pokazati, te da, ako postoji bilo kakva sumnja da je neko nešto uradio u predmetu Dženan Memić, pozvao je državno tužiteljstvo da reagira.

- Niko nije više zainteresovan od nas da se to riješi - kazao je Halilović, istaknuvši riješenost da ispoštuje sve zakonske procedure.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Grad Goražde dio projekta 'Zdrave zajednice u BiH'

U Parlamentarnoj skupštini BiH održana prezentacija Transportne zajednice

Prezentacija o Transportnoj zajednici sutra u Parlamentarnoj skupštini BiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu