Svijet     | 26.02.2019. 14:48 |

Japan izdvaja 32,5 miliona dolara pomoći za Rohinja izbjeglice u Bangladešu

FENA Internet

DHAKA, 26. februara (FENA) - Japanska vlada izdvojit će 32,5 miliona dolara pomoći za Rohinja izbjeglice u Bangladešu, saopćila je u utorak japanska ambasada u Dhaki. 

Pomoć će biti korištena kao podrška Rohinjama smještenim u  Cox’s Bazaru u Bangladešu i zajednicama koje im pružaju gostoprimstvo, navodi u saopćenju japanska ambasada u bangladeškoj prijestonici.

Od masovnog priliva izbjeglica u Bangladeš u augustu 2017., japanska vlada odobrila je 50,2 miliona dolara pomoći, isključujući posljednju sumu, navodi se u saopćenju. 

Japan će pružiti humanitarnu pomoć za Rohinja izbjeglice i zajednice koje im pružaju prihvat u Cox’s Bazaru, osiguravajući im hranu, smještaj, medicinske usluge i obuku. 

Pomoć će biti pružena putem međunarodnih agencija - UNHCR, IOM, UNFPA, UNICEF, FAO, UNWomen,WHO  i MSF- Liječnici bez granica.

Amnesty International novodi da je više od 750.000 Rohinja izbjeglica, većinom žena i djece,  pobjeglo je iz  Mijanmara i prešlo u Bangladeš nakon što su mijanmarske snage pokrenule brutalnu vojnu akciju protiv manjinske muslimanske zajednice u augustu 2017.

Od 25. augusta 2017. godine skoro 24.000 Rohinja muslimana ubile su mijanmarske državne snage, navodi u izvještaju Ontario agencije za međunarodni razvoj (OIDA), prenosi Anadolu Agency.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Prva japanska privatna raketa eksplodirala nakon lansiranja

Karamehić - Abazović primila naučnike i profesore iz Japana

Zuckerberg sa premijerom Japana o rizicima umjetne inteligencije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo