Svijet     | 26.02.2019. 11:52 |

Hamenei: Suprotstaviti se opasnom američkom planu uspostave tampon zone u Siriji

FENA Internet

TEHERAN, 26.februara (FENA) - Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamenei pohvalio je, kako ga je nazvao, sirijski "otpor" američkom i pritisku saveznika Washingtona na tu arapsku zemlju, javila je u utorak novinska agencija Tasnim.

- Otpor sirijskog predsjednika i naroda glavni je razlog poraza Sjedinjenih Država i njihovih saveznika u toj arapskoj zemlji - navodi novinska agencija Hameneijevu izjavu.

Na sastanku sa sirijskim predsjednikom Basharom al-Assadom u iranskoj prijestonici Teheranu, Hamenei je naglasio da je "uspostava tampon zone, koju Amerika pokušava stvoriti u Siriji, među onim opasnim planovima koji se kategorički moraju odbaciti i mora im se suprotstaviti".

Iran i Sirija izgradili su strateško partnerstvo i stvorili zajedničku snagu otpora SAD-u i Izraelu, navodi Khamenei, dodajući da će to "spriječiti neprijatelje da učine svoje planove operativnim".

Hamenei je također izjavio da je Iran ponosan što pomaže sirijskoj vladi i narodu.

Al-Assad je posjetio Iran u ponedjeljak i sastao se s Khameneijem i iranskim predsjednikom Hassanom Rouhanijem, u prvoj posjeti Islamskoj Republici od izbijanja sirijskog građanskog rata, prenosi Xinhua.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Šojgu: Rusija spremna da proširi vojnu i tehničku saradnju s Iranom

Kina upozorila SAD da ne gaze njene 'crvene linije'

Američki Senat odobrio zakon kojim bi TikTok mogao biti zabranjen u Americi

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu