Svijet     | 25.02.2019. 16:06 |

Evropski i arapski čelnici obećali tješnju saradnju

FENA Saopćenje

SHARM EL-SHEIKH, 25. februara (FENA) - Čelnici EU i Arapske lige obećali su tješnju saradnju, na njihovom prvom samitu u historiji, koji je okončan u ponedjeljak.

Oni navode u završnom saopćenju kako su odlučni da započnu "novu eru" saradnje na raznim poljima.

Dva bloka usuglasila su se da održavaju redovne samite, dok je naredni zakazan u Bruxellesu  2022., saopćio je egipatski predsjednik Abdel-Fatah al-Sissi.

Sastanak na visokom nivou šefova država i vlada u egipatskom pustinjskom turističkom mjestu Sharm el-Sheikh dolazi u vrijeme dok se neke arapske zemlje suočavaju sa sigurnosnim i finansijskim krizama i rastućim antiimigrantskim raspoloženjem u Evropi.

U završnom obraćanju, al-Sissi je pozdravio održavanje samita, iako je priznao da je bilo nesuglasica koje nije konkretno naveo.

- Prirodno je da imamo različita polazišta prema nekim pitanjima i u bavljenju njima - kazao je on, ne pojašnjavajući svoju izjavu.

Migracija, nemiri u arapskoj regiji, sigurnost i trgovina bili su u središtu pažnje samita.

Njemačka kancelarka Angela Merkel danas je pozvala arapske čelnike da podrže "proces političkih promjena" u Siriji kako bi se šest miliona ljudi koji su pobjegli iz te zemlje moglo vratiti kućama. 

Merkel je kazala da bi evropski i arapski čelnici trebali insistirati na procesu izrade novog ustava i započeti "široke konsultacije" o tome kako bi trebala izgledati politička budućnost Sirije.

- To je posebno važno kako bi se svi Sirijci mogli vratiti u Siriju - kazala je.

Merkel je također potvrdila podršku naporima na mirnom rješenju libijskog sukoba na sastanku s Fayezom Serrajom, prmijerom te sjevernoafričke zemlje koji uživa podršku UN-a.

Libija je potonula u haos nakon oružanog ustanka u 2011. u kome je svrgnut dugogodišnji čelnik Moamer Gaddafi.  Ta zemlja od tada je postala kapija za Evropu ljudima koji bježe pred ratom, progonom i siromaštvom u svojim matičnim zemljama, prenosi dpa.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Čelnici EU-a okupit će se na samitu o gospodarskim temama i geopolitičkim pitanjima

Evropska unija će pružiti milijardu eura hitne kratkoročne makrofinansijske pomoći Egiptu

Zelenski doputovao na 'Samit tri mora' u Vilnjusu

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana