Kultura     | 25.02.2019. 13:09 |

Muzej savremene umjetnosti RS - Izložba o zastupljenosti žena na sceni

FENA Saopćenje

BANJA LUKA/SARAJEVO, 25. februara (FENA) - "Percepcije: Cvijet je najljepši kad je neubran" naziv je izložbe, kao novog umjetničkog projekta u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske kojim se nastavlja uspješna saradnja sa British Councilom, a bit će otvorena 7. marta.

Ranijih godina saradnja između te dvije institucije Banja Luci je omogućila značajne i veoma posjećene izložbe radova Dejmijana Hersta "Nova religija" i Grejsona Perija "Taština malih razlika".

Ideja ovog umjetničkog projekta, koji u fokus stavlja dijalog između djela britanskih umjetnica iz kolekcije British Councila i umjetnica iz lokalnih kolekcija, potekla je iz British Councila. To je vijeće podstaklo kustose pet regionalnih institucija da rade zajedno kako bi u svojim zajednicama otvorili pitanje zastupljenosti žena umjetnica u kolekcijama i njihove vidljivosti na savremenoj sceni.

Svaka od izložbi ima različite konceptualne okvire, u zavisnosti od sadržaja ili problematike kojom se bavi, odnosno radova koji se pridružuju.

Percepcije prvenstveno ukazuju na paralelne umjetničke prakse iz različitih geografskih, društvenih, kulturoloških i ekonomskih konteksta u kojima umjetnice žive i rade. Pokazalo se da su ženske teme s različitih geografskih područja identične, uvijek se radi o preispitivanju identiteta, intimnosti, sjećanja, o svakodnevnom iskustvu, društvenim stereotipima, seksualnosti ili slobodi.

Također, korištenje vlastitog tijela kao umjetničkog medija svuda je podjednako prisutno. Evidentnu razliku, međutim, predstavljaju drugačiji uglovi posmatranja, a potom i drugačiji stavovi, uslovljeni pomenutim kontekstima. 

Izložba u Banja Luci nazvana je po djelu jedine umjetnice u kolekciji Muzeja savremene umjetnosti RS Sandre Dukić koja ima izražen feministički stav i djelovanje. Naziv je ujedno i narodna poslovica, "Cvijet je najljepši kad je neubran", sa kojom se umjetnica vizuelno duhovito poigrava želeći da skrene pažnju na radikalnije preispitivanje pozicije žena u društvu.

Poslovica sadrži i određene društvene i kulturološke karakteristike, koje zajedno sa društveno-istorijskim okvirom mogu biti polazna tačka za istraživanje rodnih odnosa ovog podneblja.

POstavka će biti otvorena do 27. maja, saopćeno je iz British Councila.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Lik i djelo Jovana Divjaka predstavljeni izložbom u Historijskom muzeju BiH

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana