Magazin     | 25.02.2019. 07:34 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 25. veljače (FENA) - 

- 1836. Samuel Colt patentirao revolver, prvi pištolj s rotacijskim bubnjem.

- 1842. Rođen Karl May, njemački književnik. Njegove knjige, objavljivane u rekordnim nakladama, prevođene su na tridesetak jezika, a najpoznatija je "Winnetou". Prema njegovim djelima snimljeni su mnogi filmovi i televizijske serije, a predložak su i za mnoštvo stripova.

- 1873. Rođen Enrico Caruso, talijanski operski pjevač i jedan od najvećih tenora u povijesti opere. Pjevao je na svim većim europskim i američkim opernim pozornicama.

- 1888. Umro Josif Pančić, botaničar i prirodnjak i prvi predsjednik Srpske kraljevske akademije. Otkrio je brojne biljne i životinjske vrste, kao i novu vrstu crnogorice koja je po njemu nazvana Pančićeva omorika. Otkrio ju je 1875. godine kod Zaovine i Rastišta na Drini.

- 1942. U Amsterdamu dogodio tzv. Februarski štrajk. Radilo se o prvom generalnom štrajku u znak prosvjeda protiv nacističkih rasnih zakona i odnosa prema židovskom stanovništvu.

- 1954. Egipatski predsjednik Muhamed Nagib prinuđen je da podnese ostavku, a svu vlast je kao premijer i predsjednik Revolucionarnog savjeta preuzeo Gamal Abdel Naser, njegov blizak suradnik prilikom obaranja kralja Faruka I. u srpnju 1952.

- 1983. Umro Tennessee Williams, američki pisac čuven po psihološkim dramama građenim tehnikom lirske simbolike. Pulitzerovu nagradu dobio je dva puta, 1948. za "Tramvaj zvani čežnja’" i 1955. za "Mačku na vrućem limenom krovu’".

- 1993. Kim Jong Sam preuzeo dužnost predsjednika Južne Koreje kao prvi civil na čelu te azijske države nakon 32 godine.

- 2003. Umro Alberto Sordi, talijanski filmski glumac i redatelj. Igrao je u više od 200 filmova, a dvadesetak je režirao.

- 2005. Umro Peter Benenson, britanski pravnik i osnivač Organizacije za zaštitu ljudskih prava Amnesty International, koja je dobitnik Nobelove nagrade.

- 2012. Preminuo Erland Josephson, švedski glumac, dugogodišnji suradnik Ingmara Bergmana u više od 40 filmova i predstava.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta