Regija     | 23.02.2019. 18:05 |

RCC predstavio nove puteve kulturnog turizma zapadnog Balkana

FENA Saopćenje

BEOGRAD, 23. februara (FENA) – Projekt Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) za razvoj i promociju turizma predstavio je danas tri nova puta kulturnog turizma zapadnog Balkana, kao i razvojne aktivnosti tri primaoca bespovratnih finansijskih sredstava za projekte u turizmu na međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, najvećem međunarodnom sajmu ove industrije u jugoistočnoj Evropi.

Vijeće za regionalnu saradnju trenutno radi na pripremi turističkih puteva koji obuhvataju i valorizuju jedinstvene spomenike iz Drugog svjetskog rata, a to su Put balkanskih spomenika, Put rimskih arheoloških lokaliteteta – Ilirikum i put koji objedinjuje nasljeđe nekadašnjih carstava pod nazivom Zapadni Balkan: Raskrsnica civilizacija.

- Kako naš rad na razvoju novih puteva kulture kroz zapadni Balkan napreduje, tako počinjemo s predstavljanjem ove predstojeće regionalne ponude na sajmovima turizma s ciljem da na međunarodnom i regionalnom tržištu već postoji razvijena svijest o nevjerovatnoj turističkoj ponudi regiona prije nego što ovi turistički putevi budu u funkciji - rekla je Snježana Derviškadić, vođa projektnog tima.

Istovremeno sa putevima kulture, projekt u vrijednosti od pet miliona eura kojeg finansira Evropska unija, radi i na razvoju i promociji regionalne ponude avanturističkog turizma, uglavnom planinarskih i biciklističih staza duž Dinarskih planina, odnosno duž staza Via i Trans Dinarice.

Projekt koristi program bespovratnih finansijskih sredstava (za 30 i više projekata) u vrijednosti od 1,62 miliona eura s ciljem poboljšanja kvaliteta usluga i infrastrukture duž odabranih turističkih puteva i staza.

Aktivnosti koje se provede u sklopu tri projekta kojima su dodjeljena bespovratna sredstva, a koji su predstavljeni na ovom sajmu obuhvataju produživanje staze Via Dinarice na Mokru Goru povezujući pri tome Kosovo, Crnu Goru i Srbiju, razvoj kulturološke komponente ogranka staze Via Dinarice na Prokletijama u Albaniji, Kosovu i Crnoj Gori, te razvoj 500 kilometara duge rute jahanja kojom se sjeverna Srbija povezuje sa južnim djelovima Bosne i Hercegovine.

- Ovo su sve novi turistički proizvodi kojima region postaje atraktivniji i konkurentniji na tržištima. Svi radimo na stvaranju uslova za dovođenju većeg broja turista u region, produžavanju njihovog boravka i povećanju zaposlenosti i prihoda u industriji turizma - dodala je Derviškadić.

Projekt razvoja i promocije turizma radi na razvoju i svjetskoj promociji zajedničke turističke ponude regiona, poboljšanju infrastrukture i kvaliteta usluga, otklanjanju administrativnih prepreka razvoju turizma, povećanju broja turista i prihoda, te doprinošenju ekonomskom razvoju regiona.

Međunarodni sajam turizma u Beogradu, koji se ove godine održava od 21. do 24. februara, najveći je godišnji sajam turizma u Jugoistočnoj Evropi na kome se okuplja oko 880 izlagača i 58.000 posjetilaca, saopćeno je iz RCC-a.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Ministrica Pozder: Turizam je naša ekonomska prilika i moramo je zgrabiti

Avanturistički park Peć Mlini i Ravlića pećina privlače sve veći broj turista (VIDEO)

Međugorje očekuje veći povratak hodočasnika iz Italije (VIDEO)

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana