Regija     | 22.02.2019. 18:06 |

Problemi za Cerarovu stranku zbog sumnji o nezakonitom financiranju kampanje

FENA Agencije

LJUBLJANA, 22. veljače (FENA) - U velikim problemima ovih se dana u Sloveniji našao bivši premijer i sadašnji ministar vanjskih poslova Miro Cerar, nakon što su u medijima iznesene sumnje da je njegova Stranka modernog centra (SMC) nezakonito financirala lanjsku kampanju pred parlamentarne izbore.

RTV Slovenija u četvrtak je u emisiji "Tarča" (meta) objavila dokumente iz kojih se može zaključiti da je 130.000 eura, što ih je Cerarova vlada početkom prošle godine odobrila za izradu makete projekta gradnje strateške željezničke pruge Koper-Divača, na kraju završilo u stranačkoj blagajni, za financiranje predizborne kampanje.

Kako u petak prenose slovenski mediji, neki koalicijski partneri u vladi premijera Marjana Šarca zahtijevaju da se afera istraži i da se postupi načelno, odnosno smijeni odgovorne za taj slučaj. Navodno je kao glavni koji je bio zadužen za narudžbu makete koja nikad nije predstavljena javnosti jer je naknadno utvrđeno da je od jedne tvrtke naručena bez obvezujućeg javnog natječaja i za kanaliziranje sredstava u kampanju sadašnji ministar za okoliš Jure Leben, u prijašnjoj Cerarovoj vladi visoki dužnosnik u ministarstvu za infrastrukturu.

Na otkrivanju odgovornih za narudžbu makete i krivce ako se utvrdi da je novac potrošen nenamjenski navodno inzistira i sadašnja ministrica za infrastrukturu Alenka Bratušek, dok ostali koalicijski partneri, ali ni sam Cerar, do sada nisu reagirali, prenosi Hina pisanje slovenskih medija.

Istragu o cijelom slučaju traži međutim oporbena desnica. Tako je Žan Mahnič, zastupnik Slovenske demokratske stranke (SDS) koju vodi Janez Janša, izjavio da se radi o "klasičnom slučaju korupcije", te da je uvjeren da je naručivanje makete s prikazom trase pruge Koper-Divača bio samo kanal da se "zaobilazno" osiguraju sredstva za Cerarovu stranku pred lanjske parlamentarne izbore, na kojima je ona ipak osvojila više glasova nego što se zbog pada popularnosti vlade koju je vodila očekivalo.

Janšina stranka i sama je pod optužbama da je svoju predizbornu kampanju lani vodila netransparentno, svojim medijskim platformama za koje je dobila sredstva mađarskih poduzetnika bliskih premijeru Viktoru Orbanu, o čemu vodi istragu parlamentarno istražno povjerenstvo.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Golob vjeruje da će Plenković formirati novu hrvatsku vladu

Ambasador Slovenije posjetio IDDEEEA-u - Prijateljski odnos Slovenije prema BiH

Fajon u ponedjeljak u Sarajevu, najavljeni razgovori s Konakovićem

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'