Bosna i Hercegovina     | 22.02.2019. 13:32 |

Halilović: Ministar Rajčević otvorio prostor da osjećam fizičku nesigurnost

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 22.februara (FENA) – Direktor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta u Bosni i Hercegovini Enver Halilović demantovao je danas tvrdnje ministra za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske (RS) Srđana Rajčevića, uključujući i navode da državna Agencija želi da prenose ovlaštenja u oblasti obrazovanja na nivo BiH, jer, kako je naveo, ne postoji ni zakonska mogućnost da se radi nešto na štetu RS.

-Notorna je laž da sam ja problem, kao i da sam odbijao razgovor i dogovor – rekao je Halilović na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Kontekst u kojem je govorio Rajčević koji je, kaže, član Savjeta za ustavni poredak u RS, je sporan.

-Rajčević je primarno jučer svu svoju pažnju usmjerio na mene, kao pojedinca i to direktnim pominjanjem mog imena nekoliko puta. Eksplicitno me označio i nazvao problemom. Moram reći da je time ministar Rajčević otvorio prostor za moj osjećaj fizičke nesigurnosti i to ne samo u Banjoj Luci, već i inače - rekao je Halilović.

Ipak, dodaje da se ne boji za svoj život.

Istakao je da nije tačno da je Delegacija Evropske unije (EU) u BiH do 31. marta dala rok da bude izvršeno reakreditovanje dva javna univerziteta u RS-a kako bi mogli biti upisani u državni registar, koji vodi Agencija na nivou BiH.

Tvrdi da je iz Delegacije EU rečeno da neakreditovani univerziteti ne mogu učestvovati u ovogodišnjem programu Erasmus +, kao i da postoji vjerovatnoća da će univerziteti, koji su u protekle tri godine učestvovali u projektima čiji dijelovi nisu realizovali, morati djelimično da vrate potrošena sredstva, zbog čega je upućena reakcija iz Ministarstva civilnih poslova BiH kako bi se univerziteti, koji su izgubili akreditaciju, tretirali isto kao i oni koji je imaju, i to do 31. marta.

Taj rok je, kazao je, isti za sve visokoškolske ustanove, a ne samo univerzitete iz RS.

-Ministru Rajčeviću nije stalo da ispoštuje navedeni rok i traži krivca u onome ko to nije. Žrtva se optužuje za krivicu, za koju ne može biti kriva. Tako se spinuje javnost i dovodi u zabludu akademska zajednica u RS, odnosno cijeloj BiH. Takvim ponašanjem dovode u zabludu da se može nešto uraditi mimo propisa i Okvirnog zakona o visokom obrazovanju i Agencije na nivou BiH. Učinio sam više za javne univerizitete nego ministar Rajčević – ustvrdio je Halilović.

Istakao je da se Rajčević poziva na odluku Vlada RS iz 2016. godine, kojom je članovima Upravnog odbora državne Agenicije iz srpskog naroda zabranila donošenje novog jedinstvenog pravnog akta za akreditaciju visokoškolskih ustanova za cijelu BiH.

-Takav akt je usvojen 2011. i smatrao se obaveznim i po njemu je provedena akreditacija 30 univerziteta u BiH. Jasno je ko blokira rad Agencije i akreditaciju i reakreditaciju univerziteta u BiH i u najmanju ruku je nekorektno optuživati Agenciju za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH – dodao je Halilović.

Naglašava da nije tačna ni Rajčevićeva tvrda da državna agencija želi da prenose ovlaštenja na nivo BiH, jer, kako je naveo, ne postoji ni zakonska mogućnost da uradi nešto na štetu RS, koja želi da separatno provodi proces (re)akreditacije.

Na kraju, Halilović i dalje vjeruje da je moguć dogovor i da se deblokira proces (re)akraditacije.

Ministar Rajčević je jučer apelovao na Vijeće ministara i Ministarstvo civilnih poslova BiH da utiču na direktora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta u BiH Envera Halilovića kako bi se prevazišao problem u vezi s reakreditacijom javnih univerziteta iz RS.

-Moj apel svim relevantnim donosiocima odluka je da se ovaj problem prevaziđe tako što će se ili uticati na direktora ili da se izvrše određena kadrovska rješenja u vezi s tom agencijom - dodao je između ostalog Rajčević.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Milanović: Opasno je što europska birokracija od BiH želi stvoriti građansku državu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo