Bosna i Hercegovina     | 22.02.2019. 13:05 |

Tužilaštvo BiH dobija digitalnu arhivu dokaza u predmetima ratnih zločina

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. februara (FENA) - Šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Bruce G. Berton, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Milan Tegeltija i glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić potpisali su danas Memorandum o razumijevanju, u cilju pružanja podrške izradi digitalne arhive dokaza kojima raspolaže Tužilaštvo BiH u predmetima ratnih zločina. 

Ističući važnost dugogodišnje saradnje s Tužilaštvom BiH i VSTV-om, ambasador Berton je izjavio da će Memorandum, potpisan u okviru Projekta unapređenja procesuiranja predmeta ratnih zločina, omogućiti izradu elektronske baze podataka koja će sadržavati sve dokaze kojima raspolaže Tužilaštvo BiH.

- Ova digitalna arhiva predstavlja važan korak naprijed u procesuiranju predmeta ratnih zločina na državnom nivou, a njena izrada jedna je od preporuka iz izvještaja sutkinje Joane Korner iz 2016. godine - kazao je Berton. 

Glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH Gordana Tadić smatra da su aktivnosti u okviru tog projekta, vrlo bitne za rad na predmetima ratnih zločina, jer u svakom predmetu postoji velika količina dokaznih materijala, te je vrlo korisno imati digitalnu arhivu dokaza, koja će omogućiti brži i efikasniji pregled dokaza te njihovo lakše sortiranje i pripremu, u vrlo složenim predmetima.

- Navedeni proces značajno će olakšati rad i doprinijeti ubrzanju procesuiranja predmeta ratnih zločina, što je od značaja svim sudionicima u postupku - istakla je. 

Tegeltija je rekao da Visoki sudski i tužilački savjet Bosne i Hercegovine pozdravlja i podržava svaki vid saradnje s međunarodnim organizacijama koji za cilj ima jačanje vladavine prava i uspostavljanje funkcionalnog sistema koji će biti od koristi, kako sudijama i tužiocima u njihovom radu, tako i cjelokupnoj bosanskohercegovačkoj javnosti.

- Naš zajednički cilj je da se predmeti ratnih zločina okončaju u što optimalnijem roku kako bi, u konačnici, teško breme rata ostavili iza nas i posvetili se uspostavljanju kvalitetnog pravosudnog sistema - istakoa je predsjednik VSTV-a BiH. 

Projekt unapređenja procesuiranja predmeta ratnih zločina realizira Misija OSCE-a u BiH, sredstvima Vlade Velike Britanije.

Britanski ambasador u BiH Matthew Field izjavio je da je Vlada Velike Britanije posvećena promoviranju vladavine prava u Bosni i Hercegovini.

- Krivično gonjenje osoba odgovornih za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid važna je pretpostavka za ostvarenje pravde i stvaranje trajnog mira. Ovaj projekt predstavlja nastavak našeg zajedničkog rada sa OSCE-om na prevazilaženju izazova koji otežavaju procesuiranje predmeta ratnih zločina na državnom nivou. Taj rad doveo je do niza preporuka sadržanih u izvještaju sutkinje Korner, uključujući i izradu ove baze podataka - rekao je Field. 

Istakao je da preporuke još uvijek imaju veliki značaj, što se posebno odnosi na preporuke u vezi s ponovnim osnivanjem timova koji će biti odgovorni za određena geografska područja i uvođenjem sistema mentorske podrške za nove tužioce.

- Odajemo priznanje glavnoj tužiteljici na njenoj posvećenosti provedbi ovih preporuka koje će dovesti do efikasnijeg procesuiranja predmeta ratnih zločina i dodatno ojačati Tužilaštvo BiH, te mu omogućiti da se posveti radu na složenijim predmetima protiv visoko rangiranih počinilaca - rekao je britanski ambasador. 

Misija OSCE-a u BiH i Britanska ambasada u Sarajevu ponovo su istakli svoju spremnost da nastave pružati podršku pravosudnim institucijama u BiH, u cilju efikasnog procesuiranja predmeta ratnih zločina, te izgradnje snažnog, neovisnog i efikasnog pravosuđa, saopćeno je iz OSCE-a u BiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Podignuta optužnica protiv stranog državljanina zbog krijumčarenja osoba državljana Turske

Ukrajina identifikovala 511 osoba osumnjičenih za ratne zločine od ruske invazije

Podignuta optužnica protiv Huse Golaća zbog sprečavanje službene osobe u vršenju službene radnje

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!