Stranačke aktivnosti     | 22.02.2019. 12:13 |

Saopćenje za javnost SDPBiH

FENA Saopćenje

 

Javno-privatno partnerstvo može spasiti javna preduzeća i poboljšati usluge 

U trenutku sve glasnijih priča o prodaji, prije svega BH Telecoma i elektroprivreda, te drugih javnih kompanija, zastupnik u Parlamentu Federacije BiH Irfan Čengić je podnio inicijativu za donošenje Zakona o javno-privatnom partnerstvu FBiH.

"Potrebno je usvojiti Zakon o javno-privatnom partnerstvu FBiH, koji će pomoći od propadanja ili prodaje javnih kompanija poput BH Telecoma ili elektroprivreda. Pored toga, na ovaj način se mogu osigurati i kvalitetnije usluge za građane, te investicije za koje država trenutno nema kapaciteta samostalno da realizuje", navodi ovim povodom Čengić.

Nacrt ovog zakona je predložila Vlada FBiH dok je premijer bio Nermin Nikšć i odobren je od strane Parlamenta FBiH još 2014.godine. Međutim, Vlada FBiH koju vodi Fadil Novalić već četiri godine, prijedlog ovog Zakona drži u ladicama i ne stavlja ga u parlamentarnu proceduru.

SDP BiH je zajedno sa NS i DF za ovu javnu politiku i donošenje Zakona o javno-privatnom partnerstvu FBiH dobio podršku američkog Nacionalnog demokratskog instituta, te će se kampanja zagovaranja nastaviti u narednim mjesecima.

"Usvojeni nacrt zakona, te analiza Ureda za reformu javne uprave su odlična polazišta za donošenje ovog Zakona i realizaciju projekata javno-privatnog partnerstva u FBiH", dodao je Čengić.

Prilikom prezentacije ove politike tokom predizborne kampanje, sadašnji ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta isticao je da se na ovaj način mogu značajno poboljšati usluge u javnom prevozu te rješavanje problema saobraćaja u mirovanju.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Magazinović i Dizdar: Hitno obezbijediti poštene izbore

Saopćenje za javnost KO SDPBiH Tuzla

SDP BiH - Svijetle antifašističke trenutke BiH niko ne može zametnuti, pa ni Mario Kordić

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta