Bosna i Hercegovina     | 21.02.2019. 20:57 |

Zvizdić: Očekujem da BiH dobije kandidatski status za EU u toku 2019.

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. februara (FENA) - Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Denis Zvizdić smatra da je BiH spremna da postane kandidat za Evropsku uniju i izrazio očekivanje da će u toku 2019. dobiti kandidatski status, jer BiH nema nijedan drugi uvjet.

Zvizdić je u intervju za bh.portal Klix izrazio očekivanje da unutar svih institucija EU imaju razumijevanje za BiH da dobije kandidatski status, što će značiti otvaranje novog poglavlja i "od tog momenta proces EU integracija će biti nezaustavljiv i bilo koji pojedinac ga ne može zaustaviti".

Pojasnio je da se strategija vanjske politike EU dugoročno kreira, zbog čega i neće biti velikih promjena kada je riječ o odnosu EU prema zapadnom Balkanu.

- Strategija proširenja ili integracije zapadnog Balkana u EU je već usvojena. Evropska unija, posebno u posljednje četiri godine, pokazuje vrlo pozitivan odnos prema EU integracijama regiona i BiH – istaknuo je Zvizdić te ukazao na važnu uulogu koju u tom procesu ima visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini i komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn.

Govoreći o Godišnjem nacionalnom planu za NATO koji čeka usvajanje, Zvizdić je rekao da to zavisi prije svega od spremnosti političara da poštuju vladavinu prava.

Taj plan, pojasnio je, važi za 2018. i 2019. jer će se svake naredne godine isto donositi godišnji nacionalni plan.

- To nije pitanje pojedinca ili političke partije ili naroda kako se to pokušava predstaviti u dijelu javnosti. To je, najjednostavnije kazano, pitanje vladavine prava i da li će lider političkih procesa poštovati već ranije usvojene donesene zakone, odluke i strategije, odnosno načelo na kojem počiva ukupan sistem EU. Mi od tog načela niti možemo niti bismo smjeli odustati ako želimo da budemo pravna država – naglasio je Zvizdić.

Svakoj državi, pojasnio je, koja je postala članica NATO pakta BDP je višestruko porastao, direktne strane investicije su porasle najmanje 10-15 puta, a to znači jačanje ekonomije i otvaranje novih radnih mjesta, "NATO donosi brojne benefite, to je najorganizovanija i najsnažnija alijansa u historiji čovječanstva".

Predsjedavajući Zvizdić je prokomentirao i formiranje bh.bloka, te kazao da je SDA očekivala da će Bh. blok donijeti pozitivnu odluku o koaliranju na svim nivoima vlasti, jer bi to bio neki logičan nastavak implementacije rezultata izbora, ali i odgovor na unutrašnju političku situaciju i regionalne odnose.

- Povlačenje na, žargonski kazano, tribine, dok se u samoj areni vodi velika borba za napredak BiH i očuvanje njenog suvereniteta i unapređenje njenih integracija, nije odluka koja odražava potreban stepen odgovornosti u datom političkom momentu – rekao je Zvizdić.

Izrazio je žaljenje zbog odluke stranaka koje su članice Bh. bloka, ali je izrazio i nadu da ta odluka ipak nije konačna.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Zvizdić uputio čestitku povodom Ramazanskog bajrama

Bećirović u Briselu razgovarao s predstavnicima udruženja bh. dijaspore

Zvizdić učestvuje u radu 148. skupštine Interparlamentarne unije

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'