Bosna i Hercegovina     | 21.02.2019. 19:49 |

Univerzitet 'Džemal Bijedić' obilježio Međunarodni dan materinskoga jezika

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 21. veljače (FENA) - Međunarodni dan materinskoga jezika obilježen je u četvrtak u mostarskom centru za kulturu u organizaciji Odsjeka za bosanski jezik i književnost Fakulteta humanističkih nauka Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru.

Tom prilikom profesorica Dijana Hadžizukić govorila je o povijesti bosanskohercegovačke književnosti, a posebice bošnjačke književnosti kao takve koja je, po njezinim riječima, 90-ih godina i službeno dobila svoje ime.

Profesor Edim Šator govorio je o značaju Maka Dizdara i Alije Isakovića u reafirmaciji bosanskog jezika u drugoj polovici 20. stoljeća, o njihovoj ulozi u afirmiranju samog naziva bosanskog jezika, kao i njihovim zaslugama za vraćanje u uporabu određenih oblika, riječi i izraza koji su bili u nekadašnjem srpsko-hrvatskom jeziku potpuno zanemareni, a karakteristika su bosanskohercegovačkog govornog područja.

Međunarodni dan materinskoga jezika obilježava se svake godine 21. veljače s ciljem unaprjeđivanja, učenja i razvoja materinskoga jezika te njegovanje jezične i kulturne raznolikosti i višejezičnosti.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Dan otvorenih vrata: Nekoliko stotina maturanata posjetilo Univerzitet 'Džemal Bijedić' u Mostaru

Dan otvorenih vrata na Univerzitetu “Džemal Bijedić”

Svečana sjednica Senata Univerziteta 'Džemal Bijedić' u Mostaru

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta