Bosna i Hercegovina     | 21.02.2019. 14:37 |

Rajčević: Vijeće ministara BiH da spriječi blokadu visokog obrazovanja u BiH

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 21. februara (FENA) - Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske (RS) Srđan Rajčević apelovao je danas na Vijeće ministara i Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine da utiču na direktora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta u BiH Envera Halilovića kako bi se prevazišao problem u vezi s reakreditacijom javnih univerziteta iz RS.

-Moj apel svim relevantnim donosiocima odluka je da se ovaj problem prevaziđe tako što će se ili uticati na direktora ili da se izvrše određena kadrovska rješenja u vezi s tom agencijom - dodao je.

Neophodno je, kaže, da se ovaj višemjesečni problem prevaziđe, da se krene u proces reakreditacije svih visokoškolskih ustanova u BiH i kako se ne bi doveo u pitanje kompletan sistem visokog obrazovanja u BiH, a što bi dovelo do negativnih posljedica po studente.

Na konferenciji za novinare nakon sjednice entitetske vlade, Rajčević je optužio Halilovića da nastoji, kako je ustvrdio, prenijeti ustavne nadležnosti entiteta u oblasti akreditovanja visokoškolskih ustanova na nivo BiH, što je za RS neprihvatljivo.

Upozorio je i da cijeli sistem visokog obrazovanja u BiH može ostati paralizovan ako se ne ispoštuje rok Delegacije Evropske unije u BiH da do 31. marta bude izvršeno reakreditovanje ovdašnjih visokoškolskih ustanova kako bi bile upisane u državni registar, koji vodi Agencija na nivou BiH.

-Međutim, proces reakreditacije javnih visokoškolskih ustanova u RS nije ni započet zbog problema koje imamo u komunikaciji s direktorom Halilovićem, koji odbija da razgovara - dodao je on i apelovao "da se izađe iz situacije u kojoj Halilović cijelu BiH stavlja u poziciju taoca, što je nedopustivo“.

Kaže da ovaj problem može da ima posljedice ne samo po studente u RS, već cijeloj BiH.

Direktorica Agencije RS-a za akreditaciju Biljana Vojvodić je dodala da visoko školske ustanove u RS ispunjavaju sve obaveze koje se odnose na poštovanje zakona i obezbjeđenje kvaliteta u oblasti visokog obrazovanja.

Kazala je da i pored višemjesečnih urgencija nije došlo do imenovanja komisije stručnjaka za akreditaciju.

Vojvodić je dodala da je do problema u komunikaciji na relaciji dvije agencije došlo jer, kako tvrdi, Halilović pogrešno tumači nadležnosti u oblasti akreditacije.

Na tvrdnje iz RS, da opstruiše reakreditaciju univerziteta iz RS i nastoji da prenese nadležnosti u ovoj oblasti, direktor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH (HEA) Enver Halilović je ranije odgovorio da je, kako je rekao, na sceni "antidejtonski separatizam Vlade RS u visokom obrazovanju BiH”.

Isticao je da bez nove odluke o normama kojom se određuju minimalni standardi u oblasti visokog obrazovanja u BiH, nema daljeg procesa akreditacije.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

BiH izdvaja 0,9 posto BDP-a za obranu, Oružanim snagama nedostaje 1.500 profesionalnih vojnih lica

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu