Ekonomija     | 21.02.2019. 15:04 |

U sklopu 326 kontrola zatečeno 77 radnika nacrno, zapečaćena 43 objekta

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. februara (FENA) - Porezna uprava Federacije BiH (PUFBiH) je 19. i 20. febrauara na području Federacije BiH, odnosno na području 55 općina izvršila 326 inspekcijskih nadzora kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost ugostiteljstva, trgovine, djelatnost proizvodnje i prodaje hljeba i peciva,  industrijsku djelatnost i djelatnost priređivanja igara na sreću klađenjem.  

U ovim kontrolama inspektori Porezne uprave FBiH otkrili su 77 neprijavljenih radnika, 99 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune, 21 objekt u kojima se obavljala djelatnost bez odobrenja nadležnog organa i 18 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj, saopćeno je iz PUFBiH.

Zbog utvrđenih nepravilnosti - zapošljavanja neprijavljenih radnika, rada bez odobrenja nadležnih organa i neevidentiranog prometa putem fiskalnog uređaja, zapečaćena su 43 objekta, a u 182 slučaja izdati su prekršajni nalozi s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 452.200 KM.

Istovremeno, PUFBiH izražava zahvalnost svim poreznim obveznicima koji uredno izvršavaju svoje porezne obaveze i poziva sve porezne obveznike da svoje obaveze blagovremeno izvršavaju, dobrovoljno prijavljuju i plaćaju, da prijave svakog radnika, odnosno da posluju u skladu sa poreznim i drugim važećim propisima, jer je to najbolji i najsigurniji način poslovanja.

- Svoj novac koristite za unapređenje poslovanja, investicije, razvoj, za isplatu plaća zaposlenicima, a ne da teško zarađeni novac trošite na plaćanje kazni i kamata - sugeriraju iz PUFBiH, najavljujući kako će nastaviti provoditi aktivnosti na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije, te pozivajući porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone.

Usto, upozoravaju da će im, ukoliko se u budućim kontrolama kod poreznih obveznika ponovo utvrde nepravilnosti, biti izrečena zaštitna mjera zabrane obavljanja djelatnosti u periodu od šest mjeseci.

Kako se dalje navodi, PUFBiH će na sve načine pomagati porezne obveznike koji pokazuju da žele da izvršavaju svoje porezne obaveze i pokazati odlučnost za preduzimanje svih mjera prema onima koji svoje obaveze žele izbjeći i tako ih usmjeriti na zakonito postupanje.

- Porezna uprava želi biti partner poreznim obveznicima i graditi transparentne odnose zasnovane na važećim zakonima - navodi se.

Stoga, Porezna uprava poziva sve radnike koji rade nacrno da o tome obavijeste Poreznu upravu, uz napomenu da će samo na taj način moći ostvariti svoja zakonom zagarantovana prava - pravo na zdravstvenu zaštitu, pravo na penzijsko i invalidsko osiguranje i druga prava koja im pripadaju po osnovu radnog odnosa.

Porezna uprava, također, poziva sve građane da saznanja o nelegalnom poslovanju, odnosno nepoštivanju poreznih zakona prijave Poreznoj upravi.

-  Porezi i doprinosi su i vaš novac. Učinite korak i pomozite sebi. Na taj način dajete mogućnost i drugima da vam pomognu - navodi se u saopćenju.

Svaka prijava, kako navode, uživat će punu diskreciju, a može se dostaviti anonimno putem e-maila: sivaekonomija@fpu.gov.ba i primjedbe@fpu.gov.ba, SMS poruke na broj mobitela 061 724 610, i pošte na adresu Husrefa Redžića 4, Sarajevo, uz naznaku 'Nepravilnosti'.

Također, Porezna uprava poziva sve računovođe i revizore da prijave sve nezakonite radnje koje se odnose na izbjegavanje ili neplaćanje javnih prihoda poreznih obveznika kod kojih obavljaju aktivnosti, podsjećajući ih da im je dužnost i odgovornost da djeluju u javnom interesu i u skladu sa pravilima struke, da zaštite sebe i profesiju koju obavljaju.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Pojačani inspekcijski nadzori od sutra na području Federacije BiH

Pojačani inspekcijski nadzori u Federaciji BiH

Porezna uprava FBiH uputila javni poziv za podnošenje poreznih prijava za 2023.

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo