Svijet     | 21.02.2019. 15:33 |

Ashrawi: Izraelske akcije u Jerusalemu prijete da uvuku regiju u vjerski rat

FENA Internet

RAMALLAH, 20. februara (FENA) - Izraelske akcije i politika u okupiranom istočnom Jerusalemu destabiliziraju ionako nemirnu situaciju, izjavila je Hanan Ashrawi, članica izvršnog komiteta Palestinke oslobodilačke organizacije (PLO), u reakciji na posljednje izraelske  aktivnosti kod džamije Al-Aqsa u Jerusalemu, posebno na zatvaranju Bab al-Rahmeh (Zlatne kapije), što je  postupak koji vrijeđa vjernike i uskraćujući im pristup svetom mjestu, te hapseći vjerske čelnike i mještane.

- Izrael provodi neodgovornu i opasnu politiku u okupiranom istočnom Jerusalemu koja ima za cilj izmijeniti istorijski status quo u gradu i poduprijeti vjersku netrpeljivost - navodi Ashrawi u izjavi za  javnost.

Ashravi je izjavila da je "okruživanje džamije Al-Aqsa, zatvaranje kapije Bab al-Rahmeh čeličnim lancima transformiranje objekta u zatvorenu vojnu zonu a napadanje vjernika  je neoprostivo"".

- Ne smijemo izgubiti iz vida činjenicu da je ova divljačka eskalacija potaknuta nezakonitom i nemoralnom politikom Trumpove administracije prema Jerusalemu i pravima Palestinaca, a posebno njeno opasno povezivanje vjerskog ekstremizma s politikom koja opravdava takvu praksu. U kombinaciji sa slijepom američkom ideološkom podrškom, akcije izraelske vlade protiv svetog objekta Al-Aqsa i palestinskih građana Jerusalema radikaliziraju situaciju koja prijeti da uvuče regiju u vjerski rat - navodi Ashrawi, prenosi palestinska novinska agencija Wafa.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Hezbolah uzvratio raketnim napadom na Izrael, ubijen 25-godišnjak

Izrael intenzivno bombardirao jug Gaze

Austin poručio Gallantu: U Gazi broj civilnih žrtava 'previsok', a humanitarna pomoć 'preniska'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo