Bosna i Hercegovina     | 21.02.2019. 14:04 |

Brčko: Održan pripremni sastanak voditelja zastupničkih klubova u Skupštini

FENA Saopćenje

BRČKO, 21. veljače (FENA) - Voditelji zastupničkih klubova u Skupštini Brčko distrikta BiH održali su u četvrtak pripremni sastanak na kojem su utvrdili dnevni red za 42. redovitu sjednicu Skupštine koja će se održati u srijedu, 27. veljače, priopćeno je iz te skupštine.

Nakon razmatranja i usvajanja zapisnika s 40. redovite sjednice i zastupničkih pitanja na dnevnom redu je razmatranje više zakona.

- Razmatrat će se dugo čekan i najavljivan Zakon o planiranju, projektiranju i razvitku Brčko distrikta BiH koji će podrazumijevati i formiranje zavoda za izgradnju Brčko distrikta BiH. Također, ide se i sa izmjenama i dopunama Zakona o javnoj imovini, koji bi podrazumijevao mogućnost produljenja ugovora o zakupu poslovnih prostora ili poljoprivrednog zemljišta, a u funkciji očuvanja pokrenutih poslovnih aktivnosti gospodarskih subjekata i radnih mjesta – kazao je nakon pripremnog sastanka Esed Kadrić, predsjednik Skupštine.

Na dnevnom redu je i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prostornom planiranju i građenju, kao i Nacrt zakona o službenicima i namještenicima u Skupštini Brčko distrikta BiH u drugom čitanju.

Zastupnici će također razmatrati i Prijedlog proračuna Brčko distrikta BiH za 2019. godinu, Program rada Vlade za ovu godinu, kao i nekoliko značajnih odluka.

Kadrić je poseban naglasak stavio na Prijedlog odluke o stavljanju izvan snage Odluke o osobnom udjelu osiguranih osoba u troškovima realizacije prava iz zdravstvenog osiguranja. Pojasnio je kako je riječ o inicijativi JZU "Zdravstveni centar Brčko distrikta" da se ukine participacija svim građanima za korištenje zdravstvenih usluga u svim javnim zdravstvenim ustanovama Brčko distrikta.

- Ako Skupština to prihvati pomoći ćemo najranjivijim kategorijama umirovljenicima, nezaposlenim i svima onima koji češće koriste zdravstvene usluge u Zdravstvenom centru ili ambulantama. Nerijetko se dogodi da ljudi nemaju novca da plate participaciju, posebno za nalaze gdje su iznosi participacije veći. Proračunska implikacija na godišnjoj razini je oko 400 000 maraka i procijenili smo da iz drugih fondova osiguramo taj novac, a građanima olakšamo liječenje u ovim ustanovama – ustvrdio je Kadrić.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Uskrsna čestitka gradonačelnika Brčkog

Milić i Nišić razgovarali sa učesnicima Sajma zapošljavanja u Brčkom

U Brčkom održano savjetovanje voćara majevičke regije

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom