Bosna i Hercegovina     | 21.02.2019. 13:03 |

Pleh: Knjige na adresu mnogo znače starim i bolesnim slijepim osobama (VIDEO)

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 21. februara (FENA) - Biblioteka za slijepa i slabovidna lica u Bosni i Hercegovini dostavlja slijepim i slabovidnim korisnicima na području Kantona Sarajevo bibliotečku građu na kućnu adresu, u njima dostupnim tehnikama (Brajevo pismo, audio i digitalna tehnika i uvećani tisak).   

Direktor Biblioteke Sakib Pleh kazao je novinarima da svakog petka, već nekoliko godina, 'Bibliobusom' redovno dostavljaju knjige slijepim korisnicima koji su sami, stari i bolesni. To je dio projekta 'Dostava knjiga starim, bolesnim i slijepim korisnicima koji žive sami u KS", a činit će to sve dok za to imaju mogućnosti.    

- To će tako biti sve dok bude sredstava da se podmire troškovi za realizaciju tog projekta. Borimo se da korisnici budu zadovoljni jer im to mnogo znači. To niko drugi ne radi, osim nas - kazao je Pleh danas na medijskoj prezentaciji tog projekta. Dodaje da na području Kantona Sarajevo imaju oko dvijestotine korisnika, a poziva društveno odgovorne kompanije da ih podrže u realizaciji tog projekta.

Biblioteka za slijepa i slabovidna lica u BiH mnogo znači za Lucu Bošnjak, Fatu Zolotu i Fikreta Mahmutovića, posebno mogućnost da na kućnu adresu dobiju knjige.

Godinama su korisnici projekte dostave knjiga na kućnu adresu. Oni su penzioneri, sad manje komuniciraju s ljudima nego su to činili dok su bili u radnom odnosu. Zato im, kažu, knjiga mnogo znači. Knjiga je njihov prijatelj, često utjeha, pogled u svijet.... Sve čitaju, poslije razmišljaju o pročitanom, a Luca Bošnjak dodaje 'zbog mnogih knjiga sam i oplakala'.     

Biblioteka za slijepa i slabovidna lica u BiH raspolaže sa 28.359 bibliotečkih jedinica u tehnikama za slijepe i slabovidne osobe (Brajevo pismo, audiodigitalna tehnika i uvećani tisak), koje koristi 1.311 slijepih osoba iz BiH ali i svijeta, gdje žive te osobe s našeg govornog područja. To im je omogućeno bez naknade, a posjeduju knjige za sve uzraste. 

Pogledajte http://fena.ba/video/2602/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1cKXqjp3ORHT-6TgmzwjmZQc_YH3hRUPT?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Ministarstvo civilnih poslova će sudjelovati u projektu 'Zdrave zajednice u BiH'

Postavka 'Stazom sjećanja' 5. aprila od Trga Djece Sarajeva do Baščaršije

Predstavljanje rezultata projekta 'Invertarizacija ihtiofaune u rijeci Buni'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo