Bosna i Hercegovina     | 21.02.2019. 12:49 |

Okrugli sto "Zdravstvena i socijalna zaštita romske djece u BiH"

FENA Jasna Avdibegović

SARAJEVO, 21. februara (FENA) - "Zdravstvena i socijalna zaštita romske djece u BiH" tema je okruglog stola, koji je organiziran danas, u sklopu projekta REYN BiH (Mreža podrške ranom odgoju i obrazovanju romske djece).

Organizator okruglog stola je Udruženje "Kali Sara - Romski informativni centar". U okviru teme zdravstvena i socijalna zaštita djece fokus razgovora bio je postojeći zakonodavni okvir i primjena zakona u praksi.

- REYN mreža je uspostavljena 2017. godine i ona treba da pomogne povećanju upisa djece u predškolske ustanove. Tada smo, prilikom izrade strateških dokumenata, identificirali, da je jedna od prepreka povećanja upisa djece u predškolske ustanove, i jedan od problema sa kojima se suočavaju i porodice i djeca to da sva djeca nemaju zdravstveno osiguranje - kazala je Feni izvršna direktorica Udruženja "Kali Sara - Romski informativni centar" Sanela Bešić.

Dodala je da se i "pitanje socijalnih prava ne koristi na način kako je to zakonom definirano".

- Odlučili smo da organiziramo okrugli sto zajedno sa predstavnicima resornih nadležnih institucija, entitetskih, kantonalnih, općinskih, nevladinog sektora, kako bi pokušali zajednički da uputimo incijative i da definiramo način na koji bi se riješio problem zdravstvene zaštite djece, te na koji način da se olakša proces procedure za ostvarivanje socijalnih prava - kazala je Bešić.

Naglasila je da je u Federaciji BiH teža situacija jer postoje različita zakonska rješenja po nivoima vlasti.

- Republika Srpska ima poseban fond za zdravstvenu odnosno socijalnu zaštitu i oni su barem na taj način pokušali da riješe problem, da ona djeca koja ni po jednom pravu - trenutnom zakonu ne ostvaruju zdravstvenu zaštitu mogu putem tog fonda biti zdravstveno osigurani. To u FBiH ne postoji i upravo razgovoramo kako bi još jedna inicijativa prema federalnom parlamentu bila da i FBiH osnuje isto takav fond - kazala je Bešić.

Projekt REYN BiH se realizira u partnerstvu sa Centrom za obrazovne inicijative "Step by step" i Centrom za zastupanje građanskih interesa. Realizaciju projekta finasijski podržavaju FOD-a otvoreno društvo BiH, UNICEF-a BiH, World Wision BiH i Ministarstvo za ljudska prava i izbjegice BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Vijeće Evrope - Suzbijanje trgovine ljudima u svrhu radne eksploatacije i osnaživanje žrtava

Okrugli sto 'Kuda ide BiH?' - Dejtonski sporazum kočnica razvoju odnosa i institucija BiH

Selimović: Ekonomski fakulteti u BiH dijeljenjem iskustva i znanja puno brže mogu ići naprijed

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo