Bosna i Hercegovina     | 21.02.2019. 12:51 |

ZDK dostavio odgovore na 130 dodatnih pitanja iz Upitnika EK

FENA Saopćenje

ZENICA, 21. februara (FENA) - Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je danas odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije za pripremu Mišljenja o zahtjevu za članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji.

U skladu s Odlukom o sistemu koordinacije procesa evropskih integracija u Bosni i Hercegovini, kantoni su uključeni u sveukupne aktivnosti u procesu evropskih integracija, i to u skladu sa svojim ustavnim nadležnostima, a ZDK je u definiranom roku završio proces odgovaranja na dodatna pitanja.

Pripremljeno je i u Informacioni sistem za davanje odgovora uneseno 130 odgovora iz nadležnosti ZDK-a, od ukupno 655 dodatnih pitanja koliko je dostavljeno BiH, saopćeno je iz Stručne službe za razvoj i međunarodne projekte Zeničko-dobojskog kantona.

Posebna pažnja data je na, ne samo na formalno poštivanje zadanih rokova i ispunjenje tehničkih kriterija radi usklađenosti s propisanim smjernicama, nego istovremeno i na sadržaj dostavljenih odgovora i njihov visok kvalitet.

Proces pripreme odgovora na dodatna pitanja je bio zahtjevan jer se radi o velikom broju pitanja iz brojnih sektora, poput slobode kretanja, javnih nabavki, informacionog društva i medija, poljoprivrede i ruralnog razvoja te sigurnost hrane.

Odgovori su se odnosili i na oblasti transporta, energije, socijalne politike i zapošljavanja, industrijske politike i malih i srednjih preduzeća, regionalne politike, pravde, slobode i sigurnosti, nauke i istraživanja, obrazovanja i kulture, životne sredine, zaštite potrošača i zdravlja i finansijske kontrole.

Dodatni izazov bila su i dva poglavlja, i to politički i ekonomski, koji su sadržajno vrlo kompleksni i tretiraju oblasti civilnog nadzora nad sigurnosnim snagama, pravosuđe, borbu protiv korupcije, reformu javne uprave, postojanje funkcionalne tržišne ekonomije, te sposobnost suočavanja s konkurentskim pritiskom i tržišnim silama unutar unije.

Upitnik Evropske komisije analitički je instrument politike proširenja EU sa ciljem da se ocijeni spremnost države koja je podnijela zahtjev za članstvo da stekne status kandidata i otvori pregovore o pristupanju.

Institucijama u Bosni i Hercegovini 20. juna prošle godine uručeno je 655 dodatnih pitanja kako bi se dobila pojašnjenja odgovora koji su Komisiji uručeni 28. februara prošle godine te zatražile informacije koje nedostaju, saopćeno je iz Press službe ZDK.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Počela redovna sjednica Skupštine ZDK, na dnevnom redu devet tačaka

Usvojena Odluka o privremenom finansiranju ZDK-a, povučeni planovi ZZO i SZZZDK za 2023.

Skupština ZDK-a usvojila rebalans budžeta i omogućila isplatu jednokratne pomoći

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'