Bosna i Hercegovina     | 21.02.2019. 07:18 |

Crnadak u Beču na sastanku ministara regije, Tadić na zasjedanju PAM-a u Beograd

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21.  februara (FENA) - Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sudjelovat će danas u Beču na sastanku ministara regije zapadnog Balkana koji su zaduženi za evropske poslove, kojem će domaćin biti savezni ministar za Evropsku uniju, umjetnost, kulturu i medije Republike Austrije Gernot Blümel.

Sastanak je organiziran s ciljem da ministri iz regije zapadnog Balkana podijele ideje, vizije i očekivanja u vezi s budućim razvojem Evropske unije.

Ova godina je ključna godina za Evropsku uniju – Ujedinjeno Kraljevstvo će napustiti EU, izbori za Evropski parlament bit će održani u maju, a nova Evropska komisija stupit će na dužnost na jesen. U tom kontekstu, intenzivirat će se rasprava o budućnosti Evrope i sljedećem Strateškom planu, te će sljedeći mjeseci biti odlučujući za oblikovanje političke orijentacije Evropske unije do 2025. i nakon toga, navodi se u saopćenju iz Ureda za odnose s javnošću MVP-a BiH. 

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) i član Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Mediterana (PAM) Ognjen Tadić učestvovat će na 13. plenarnom zasjedanju PAM-a 21. i 22. februara u Beogradu.

Tokom zasjedanja, čiji je domaćin Narodna skupština Srbije, parlamentarci iz mediteranskih država Evrope, Afrike i s Bliskog istoka raspravljat će o značajnom broju aktuelnih političkih i bezbjednosnih pitanja s kojima se region suočava. Bit će riječi i o izazovima koje donose migracije, klimatske promjene, kao i o nizu pitanja koja se odnose na saradnju država regiona s ciljem bolje ekonomske povezanosti i privrednog rasta i razvoja.

Prema najavama organizatora, na prijedlog tri stalna komiteta PAM-a, tokom dvodnevnog zasjedanja u Beogradu bit će usvojeno šest rezolucija koje se odnose na problem terorizma kao sve veće prijetnje za evro – mediteranski region, na izazove u pogledu klimatskih promjena i ulogu PAM-a u pronalaženju rješenja za te izazove, na pitanje provođenja globalnog dogovora za migracije u regionu Mediterana i uloge parlamentaraca u zaštiti ljudskih prava migranata.

Učesnici 13. plenarnog zasjedanja PAM-a saslušat će pozdravna obraćanja zvaničnika zemlje domaćina, predsjednika PAM-a Pedra Roquea, kao i poruku generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonia Guterresa.

Na kraju zasjedanja bit će izabran i novi predsjednik PAM-a te  dodijeljene nagrade laureatima PAM-a za 2018. godinu, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Milanović: Opasno je što europska birokracija od BiH želi stvoriti građansku državu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo