Bosna i Hercegovina     | 20.02.2019. 17:40 |

Tužilaštvo BiH traži kažnjavanje Šarana, Šabića i Kadića za zločine u Jasenici

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. februara (FENA) - Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je u završnoj riječi kažnjavanje trojice optuženih za zločine na području Bosanske Krupe. Tužiteljica Ozrenka Nešković ocijenila je da je dokazano da su Jadranko Šaran, Samir Šabić i Zijad Kadić odgovorni za nezakonito zatvaranje civila, nečovječno postupanje i ubistvo na području Jasenice, opština Bosanska Krupa, 1995. i 1996. godine.

Ona je navela da je Šaran kao nekadašnji načelnik Stanice javne bezbjednosti Bosanska Krupa odgovoran i za neopravdano odlaganje povratka stanovništva nakon prestanka oružanog sukoba. Prema njenim riječima, civili su bili zatvoreni do jula 1996. godine, osam mjeseci nakon okončanja rata, i Šaran je neizdavanjem odluke o njihovom povratku prekršio međunarodno humanitarno pravo.

Tužilaštvo smatra da je dokazano da su srpski i hrvatski civili nezakonito uhapšeni i zatvoreni na području Jasenice nakon vojne akcije Armije BiH iz septembra 1995. godine.

Suprotno tezama Odbrana, kako je kazala Nešković, dokazano je da na tom području nije postajala opasnost po sigurnost stanovništva, kojom bi se opravdalo njihovo zatvaranje.

- Odvođenje civilnog stanovništva počelo je 17. septembra navodno zbog njihove sigurnosti. Može se pristupiti evakuaciji zbog sigurnosnih razloga ili vojnog imperativa, ali se oni moraju vratiti po prestanku takvih okolnosti - kazala je tužiteljica.

Ona je napomenula da u vrijeme relevantno za optužnicu nije bilo borbenih dejstava, kao i da se bošnjačko stanovništvo slobodno kretalo.

U završnim riječima je navedeno da je stanovništvo bilo zatvoreno u nehumanim uslovima u Jasenici. Nešković je navela da je Šabić kao komandir Policijskog odjeljenja u Jasenici ispitivao zatvorene civile, te da to nije sporila ni njegova Odbrana, s tim što je negirala da je znao za nečovječna postupanja.

Tužiteljica je podsjetila i na svjedočenja prema kojima je Apica, što je, kako je navela tužiteljica, nadimak Zijada Kadića, tukao zatvorene civile, kao i da je ranio u nogu jednu ženu koja je odvedena da obavlja teške poslove.

Prema Tužilaštvu, dokazano je i da je Šabić izdao naredbu za potragu za 75-godišnjim Markom Gakovićem 11. novembra 1995. godine, te da su u toj akciji policajci pucali, a Gaković više nije viđen do pronalaska njegovih posmrtnih ostataka.

Nešković je navela da je Gaković jedan od zatočenika koji se vatio kući u Suvajčane i za kojim se krenulo u potragu bez ikakvog osnova. Kako je dodala, time se, između ostalog, negira tvrdnja Odbrana da civili nisu bili zatočeni.

Ona je kazala da su se civili i mogli kretati, ali da im nije bio dozvoljen povratak kući. Nešković je istakla i da civili nakon konačnog puštanja nisu mogli vratiti kućama, jer im je imovina bila uništena i opljačkana.

Odbrane će završnu riječ iznijeti 13. marta,prenosi BIRN.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

U Banjoj Luci realizovana akcija u brobi protiv međunarodnog vrbovanja radi prostitucije

Tužilaštvo BiH - Prijedlog pritvora za trojicu osumnjičenih za organizirani kriminal

Podignuta optužnica protiv stranog državljanina zbog krijumčarenja osoba državljana Turske

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'